Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nakki vai rapsutus? Jos olisit koira, valitsisit jälkimmäisen

Kehu rakkaalta ihmiseltä on koiralle jopa mieluisampi palkinto kuin herkkupala, paljastui koirien aivokuvista.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Kaisa Sirén
Ruoka vai rapsutus? Rapsutus näyttää olevan mieluisempaa useimmille koirille.
Ruoka vai rapsutus? Rapsutus näyttää olevan mieluisempaa useimmille koirille. Kuva: Kaisa Sirén

Ihminen on koiran paras ystävä, ainakin koiran mielestä. Se reagoi omistajansa kiitokseen jopa myönteisemmin kuin makupalaan, raportoivat yhdysvaltalaisen Emoryn yliopiston tutkijat.

Peter Cook työtovereineen testasi ihmisen arvoa koiralle magneettikuvien avulla. Tutkimukseen osallistui 15 koiraa, jotka oli opetettu pitämään päänsä liikkumatta skannerissa, joka oli tuunattu erityisesti niille.

Koirat ehdollistettiin yhdistämään tietty lelu ruokaan tai kehuun: leluautosta sai palan nakkia, leluhevosesta kiitoksen omistajalta. Hiusharjasta ei saanut mitään.

Kun oppi oli mennyt perille, koira pääsi tositoimiin. Sen aivot kuvattiin samalla, kun sille näytettiin jokin näistä kolmesta esineestä. Esitys toistettiin kymmeniä kertoja.

Aivokuvat kertoivat, että kehu riehaannutti valtaosalla koirista aivojen palkitsemisen alueet vähintään yhtä paljon tai enemmän kuin makupala. Tästä kieli aivojuovion häntätumakkeen vilkastuminen.

Jatkotutkimuksessa tutkijat rakensivat Y:n mallisen käytävän, missä koirien omistaja oli yhdessä päädyssä ja kulho herkkuja toisessa. Koira sai nyt vapaasti valita, juostako omistajansa luo rapsutettavaksi vai syömään.

Ensimmäinen koe ennusti tämän testin tulosta: vain ne pari koirayksilöä, joiden aivot olivat reagoineet kuvauksessa voimakkaammin ruokapalkintoon kuin kiitokseen, valitsivat herkkukulhon omistajansa sijaan.

Vaikka otos oli piskuinen ja tutkimus vasta odottaa julkaisua Social Cognitive and Affective Neuroscience -lehdessä, Cook kumppaneineen uskoo sen olevan todiste koiran ja ihmisen poikkeuksellisen lujasta siteestä.

Niin ikään he ehdottavat tulostensa perusteella, että aivokuvausta voisi hyödyntää palvelukoirien valinnassa ja koulutuksessa.

Tutkimuksesta uutisoi Science.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!