Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

104-vuotias pyöräilijä on ikäluokkansa paras urheilija

Tutkijat selvittivät yli satavuotiaitten parhaita suorituksia eri lajeissa. He vertasivat tuloksia nykyisiin maailmanennätyksiin.

Tiede
 

104-vuotias pyöräilijä on nimetty yli satavuotiaitten parhaaksi urheilijaksi. Valinnan teki Romuald Lepersin ryhmä Burgundyn yliopistossa Dijonissa Ranskassa.

Tiimi tutki, miten ikääntyminen vaikuttaa huippu-urheilijoiden suoritukseen. Kun he tutkivat parhaita yli 40 vuotta täyttäneitä urheilijoita, Lepers alkoi pohtia, kuka olisi maailman paras yli satavuotias urheilija.

Ryhmä selvitti yli satavuotiaitten parhaita suorituksia yleisurheilussa, uinnissa ja pyöräilyssä. He vertasivat tuloksia nykyisiin maailmanennätyksiin.

Pienin ero satavuotiaiden ennätyksillä oli suhteellisesti Robert Marchandilla, nyt 104. Hänen ikäryhmänsä maailmanennätys tunnin ratapyöräilyssä on 26,93 kilometriä tunnissa. Marchand pyöräili sen 102-vuotiaana.

Marchand polkee tunnissa vain noin 50,6 prosenttia hitaammin kuin Bradley Wiggins, jolla on tunnin pyöräilyn maailmanennätys eli 54,53 kilometriä tunnissa.

Satavuotiailla on hyviä tuloksia myös korkeushypyssä, kuulantyönnössä ja uinnissa.

Aiemmin on osoitettu, että urheilijan kyvyt voivat säilyä 35–40 vuoden ikään. Sen jälkeen suorituskyky laskee yleensä 10–15 prosenttia vuosikymmenessä, sanoo Lepers New Scientistille.

Marchandin kunto on pudonnut paljon hitaammin. Lepersin mukaan Marchandin lihakset ja verenkierto pelaavat poikkeuksellisen hyvin verrattuna ikäisiinsä. Hänen suorituskykynsä on laskenut noin kahdeksan prosenttia vuosikymmenessä noin 60 vuoden ajan.

Juoksussa ja uinnissa tulosten pudotukset ovat suuria, kun taas heittolajeissa kyvyt heikkenivät hitaammin.

Lepers yrittää nyt löytää hyväkuntoisen yli 110-vuotiaan. Niitäkin kertyy hiljalleen, kun yli satavuotiaitten urheilijoiden määrä kasvaa. Ikääntyneistä huippu-urheilijoista kertoi Age and Ageing.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!