Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Englanninkielinen nuori aikuinen tuntee noin 42 000 sanaa

Englantia puhuva oppii aikuisena keskimäärin yhden uuden sanan joka toinen päivä. 60-vuotias kartuttaa aikuisiässä sanavarastoaan noin 6 000 sanalla.

Tiede
 
Hanna-Kaisa Hämäläinen / HS
Nyt voit testata verkossa, kuinka hyvä englannin sanavarastosi on.
Nyt voit testata verkossa, kuinka hyvä englannin sanavarastosi on. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen / HS

20-vuotias englantia äidinkielenään puhuva amerikkalainen osaa noin 42 000 sanaa. Tähän lukemaan päätyivat belgialaiset tutkijat testin avulla, joka julkaistiin verkossa ja sosiaalisessa mediassa.

Verkossa tehtävä tutkimus ihmisen sanavarastosta toteutettiin alun perin Belgiassa. Hollantilainen tv-asema pyysi kielentutkijoita selvittämään ihmisten sanavarastoja. Belgialaiset kielentutkijat tarttuivat pulmaan.

”Testimme esiteltiin televisiossa. Viikossa 300 000 hollantia puhuvaa oli tehyt sen – se levisi kuin virus”, toteaa professori Marc Brysbaert Gentin yliopistossa Belgiassa. Hän johti tutkimusta. Sitten Brysbaertin ryhmä laajensi tutkimuksen englannin ja espanjan kieliin, kertoo verkkojulkaisu Science Daily.

Helppo testi kysyy ruudulla, onko sana englantia. Jokaisessa testissä on 70 sanaa ja 30 kirjainten yhdistelmää, jotka näyttävät tavallisilta englannin sanoilta, mutta eivät sitä ole.

Testi kysyy myös ikää, sukupuolta, koulutustasoa ja äidinkieltä. Tietoja yhdistämällä tutkijat selvittivät, että kaksikymmentä vuotta vanha amerikkalainen tietää 42 000 sanaa tutkijoiden tarjoamasta sanalistasta.

Kun englantia puhuva vanhenee, hän oppii keskimäärin yhden uuden sanan joka toinen päivä. 60-vuotiaana monet siis tietävät 6 000 sanaa enemmän kuin nuorena.

Testin sanavarastossa on lista 62 000 sanasta. Tutkijat kokosivat sen sen itse eivätkä käyttäneet kaupallisia sanakirjoja. Niissä kun on rajoitettu tekijänoikeuksia. Koska lista on oma, voivat kaikki tutkijat nyt käyttää sitä.

Englanniksi testin on nyt tehnyt lähes miljoona ihmistä. Se kestää neljä minuuttia. Testiä on jaettu laajalti Facebookissa ja Twitterissä. Näin tutkijat ovat saanut kielen oppimisesta paljon uutta tietoa. Tutkimuksen julkaisi Frontiers in Psychology.

”Lukemistutkimuksen keskus selvittää nyt meillä aineiston avulla, mikä määrää sen, miten helposti sanoja tunnistetaan”, sanoo professori Brysbaert.

”Ihmiset reagoivat paljon nopeammin sanoihin, jotka kaikki ihmiset yleensä tietävät. Sanan esiintyvyys on tärkeä muuttuja sanan tunnistuksessa”, Brysbaert sanoo.

Tutkijoilla on nyt dataa myös noin 200 000 ihmistä, jotka puhuvat englantia toisena kielenään. Sen avulla voi arvoida, miten hyvin utta kieltä opettelevat ihmiset tietävät tiettyjä sanoja. Tiedolla voi ehkä edistää uuden kielen oppimista.

Kielentutkija Brysbaert täydentää nyt sanaluetteloaan. Uuteen versioon tulee yli 75 000 sanaa.

”Voin kuvitella että tulevaisuuden kielentutkijoita kiinnostaa tämä tietokanta. Se kertoo, miten englanti kehittyy sadan tai jopa tuhannen vuoden aikana.”

Suomeksi testiä ei ole. Nykysuomen sanakirjan yli 200 000 hakusanasta yksi puhuja käyttää vain osaa. Kielitoimiston kolumnissa arvoidaan, että suomalaisen passiivinen sanavarasto on noin 50 0000 sanaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!