Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koirien perinnölliset sairaudet ovat luultua yleisempiä

Tutkimus kattoi noin sata koirien perinnöllistä sairautta. Niitä testattiin lähes 7  000 yksilöltä noin 230 eri rodusta.

Tiede
 
Juhani Niiranen / HS
Barbro Henriksson pitää Paavo-koiraa sylissään, kun se on tiputuksessa. Koirien perinnöllisiä tauteja on tutkittu suomalaisin voimin nyt kattavasti.
Barbro Henriksson pitää Paavo-koiraa sylissään, kun se on tiputuksessa. Koirien perinnöllisiä tauteja on tutkittu suomalaisin voimin nyt kattavasti. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Suomalaiset ovat julkaisseet kattavan tutkimuksen koirarotujen tautien perimästä.

Tutkimus kattaa noin sata koirien perinnöllistä sairautta. Niitä testattiin lähes 7 000 yksilöltä noin 230 eri rodusta.

Joka kuudes koira kantaa perimässään vähintään yhtä testatuista ja sairaudelle altistavista geenimuodoista.

Tämän lisäksi joka kuudes testatuista geenimuodoista pystyttiin tunnistamaan roduissa, joissa sitä ei ollut aiemmin kuvattu.

Työn toteutti eläingenetiikkaan ja geenitestaukseen erikoistunut yritys Genoscoper. Se teki yhteistyötä Helsingin ja yhdysvaltalaisen Pennsylvanian yliopistojen tutkijoiden kanssa. Tutkimuksen julkaisi tieteen verkkojulkaisu PlosOne.

Tuloksia voidaan hyödyntää koirien jalostuksessa ja eläinlääketieteessä.

Koira voi kantaa ihmisen tavoin perimässään alttiutta jollekin perinnölliselle sairaudelle. Niitä voi löytyä lisää, kun eri rotuja ja yksilöitä testataan yhä enemmän.

”Useiden koirien perinnöllisten sairauksien esiintyvyys on paljon laajempaa kuin aiemmin on päätelty”, kertoo tuloksista professori Hannes Lohi Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Lohi on Helsingin yliopiston koiragenetiikan tutkimusryhmässä.

Koirilta on jo vuosien ajan voinut testata useita perinnöllisiä sairauksia.

Haaste on se, kuinka hyödyntää tietoa eläintautien taudinmäärityksessä, kestävässä jalostuksessa, eläintenhoidossa ja koiragenetiikassa. Näin sanoo tutkimusartikkelin kirjoittaja, tohtori Jonas Donner Genoscoper Oy:stä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!