Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Satelliitti paikantaa maailman köyhimmät paikat valojen, teiden ja kattomateriaalin avulla

Algoritmi erittelee kuvista muun muassa katujen päällysteitä ja kattojen materiaaleja. Ne tunnistavat kuvista köyhät asuinalueet.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Pete Aarre-Ahtio
Slummin voi tunnistaa myös korkealta satelliitin avulla. Kuvista voi arvioida alueiden tulotasoa ja köyhyyden astetta.
Slummin voi tunnistaa myös korkealta satelliitin avulla. Kuvista voi arvioida alueiden tulotasoa ja köyhyyden astetta. Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Maailman köyhimmät paikat voi tunnistaa satelliittikuvista algoritmien avulla. Yhdysvaltalaisen tutkijoiden oppiva algoritmi löytää köyhyyden muun muassa valojen, teiden päällysteiden ja kattomateriaalien perusteella.

Maailman köyhimpiä alueista ei tunneta kunnolla. Erityisesti Afrikan mantereella tämä haittaa avun kohdentamista sinne, missä siitä on huutavin pula.

Avustusjärjestöjen työntekijät täydentävät tilastoja kulkemalla paikan päällä. He kirjaavat tietoja kotitalouksista, mutta tapa on hidas – ja kallis.

”Hajanaisissa Afrikan kylissä on tehty muutamia kyselytutkimuksia, mutta muuten meillä on hyvin vähän täsmällistä informaatiota köyhyydestä”, sanoo apulaisprofessori Marshall Burke Stanfordin yliopistosta.

Burke kollegoineen keksi avuksi satelliitit. Aiemmin on osoitettu, että öisistä satelliittikuvista voidaan valojen perusteella osuvasti arvioida, kuinka vauras jokin paikka on.

Vähävaraisimmilla alueilla valoja ei kuitenkaan ole, joten köyhyyden asteesta pimeä kuva ei kerro mitään.

Burke kumppaneineen otti avuksi satelliittien päivällä ottamat kuvat. He pistivät koneälyn töihin: algoritmit erittelivät kuvista muun muassa katujen päällysteitä ja kattomateriaaleja. Ne oppivat tunnistamaan näiden seikkojen perusteella köyhät ja vielä köyhemmät alueet toisistaan.

Tunnistus osoittautui kiitettävän tarkaksi, tutkijat kertovat Science -tiedelehdessä.

Uusi menetelmä käyttää julkisia satelliittikuvia. Siksi selvitykset ovat myös halpoja toteuttaa, he huomauttavat.

“Tulokset viittaavat siihen, että yhdessä maassa koulittua tietokoneohjelmaa voi hyödyntää myös toisessa. Se mahdollistaa mahdollistaa informaation saamisen paikoista, joista tuoreita pohjatietoja ei ole”, iloitsee Joshua Evan Blumenstock Kalifornian yliopistosta iloitsee Science-lehdessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!