Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syvän meren huijarikala toimii kuin Restamax-ravintolayhtiö

Lyhtykrotti sulauttaa pienempiä kaloja itseensä ja hämää saalista valopyydyksellä.

Tiede
 
Dante Fenolio / Science Source
Hurjan näköinen krotti elää kilometrien syvyydessä.
Hurjan näköinen krotti elää kilometrien syvyydessä. Kuva: Dante Fenolio / Science Source

Helsingin Sanomat kertoi tällä viikolla, kuinka suuret ravintolaketjut antavat ymmärtää, että julkkikset pyörittävät suosittuja ravintoloita omalla nimellään ja rahoillaan, vaikka he ovatkin vain paikan keulakuvia.

Pientä sumutusta on luonnossakin. Kun nälkäinen syvän meren kala etsii hiukopalaa, se näkee pimeydessä houkuttelevan valopilkun. Se on kuin hohtava mainoskyltti: tule tänne, täällä on mestarikokki Hans Välimäki!

Valoa heiluttelee kuitenkin kasvoton jättiläinen, lyhtykrotti, joka ahmaisee hyväuskoisen saaliin suihinsa. Krotin otsassa keikkuvassa pyydyksessä on valoa tuottavia bakteereja, jotka elävät symbioosissa kalan kanssa.

Eih, se olikin taas Restamax, ehtii saalis ehkä tajuta, mutta silloin on jo liian myöhäistä.

Krotti lisääntyykin kuin yksi iso Royal-ketju. Iso naaraskrotti sulauttaa itseensä pienempiä kaloja, joista se pumppaa kaiken hyödyn irti. Useilla lajeilla urokset ovat täysin riippuvaisia kookkaan naaraan tarjoamasta ravinnosta.

Pikkuriikkiset urokset pureutuvat naaraaseen ja käytännössä sulavat kiinni sen kylkeen. Yhdessä naaraassa voi roikkua jopa kahdeksan urosta.

Ne elävät naaraan verellä ja luovuttavat sille sukusoluja. Lopulta ne surkastuvat ja häviävät kokonaan osaksi isompaa hirvitystä.

Korjaus 23.8. klo 8.40: Muutettu antennikrotti lyhtykrotiksi, joka on syvän meren kala. Antennikrotit elävät matalissa, trooppisissa vesissä.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!