Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat valmistivat viikoissa helmiäisen, jonka synty olisi meressä kestänyt vuosikymmeniä

Synteettinen helmiäinen on lähes yhtä lujaa kuin aito. Yhtä kaunis se ei kuitenkaan ole.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
University of Science and Technology China.
Tämä on luonnon helmiäistä . . .
Tämä on luonnon helmiäistä . . . Kuva: University of Science and Technology China.

Koruina pidetyt aidot helmet ovat todellisuudessa pelkkää roskaa.

Ketjuissa ja sormuksissa himmeästi hohtavat helmiäispallerot nimittäin saavat alkunsa, kun meressä lillivä nilviäinen haukkaa vahingossa kivenmurun tai jotakin muuta sirpaleen kuorensa alle.

Se häiritsee eläinparkaa samaan tapaan kuin roska silmässä tai kivi kengässä. Koska se ei kykene itse nyppäämään sitä pois, se koteloi nokareen helmiäisellä.

Päällystys on ihmisen mitassa hidasta puuhaa. Tarveaineiden, kuten aragoniitin, kerrostaminen murusen ympärille helmeksi voi viedä jopa kymmeniä vuosia simpukalta tai kotilolta .

Ihminenkin on onnistunut valmistamaan helmiäistä. Sen tekeminen on kuitenkin yllättävän monimutkaista ja vaatii korkeita lämpötiloja.

Tutkija Li-Bo Mao kiinalaisesta Hefein kansallisesta laboratoriosta kollegoineen on valmistanut nyt helmiäistä luonnon omalla reseptillä – tosin nopeutetulla tahdilla. Millimetrin paksuinen helmiäiskerros rakentuu laboratoriossa vain viikoissa.

Nilviäinen kutoo helmiäistä aragoniittilevyistä ja orgaanisista yhdisteistä, kuten kitiinistä. Mao suunnitteli kollegoineen menetelmän, joka tekee saman.

Tasaisen rakenteen takaa kalsiumkarbonaatti, jota pumpataan hissun kissun helmiäiskeitokseen.

Tämä hidas mineraalin tihku tuottaa luonnollisemman kaltaista helmiäistä kuin nykyisin käytettävät menetelmät, tutkijat kehuvat.

Analyysi osoitti, että Maon synteettinen helmiäinen on lähes yhtä lujaa kuin aito. Tekohelmiäisessä käytetyt aragoniittilevyt ovat kuitenkin suurempia kuin luonnon versiossa.

Se tarkoittaa sitä, että ne nitkahtavat helpommin paikoiltaan. Siksi uusi helmiäinen ei ole yhtä hienoa kuin luonnon. Siihen tulee helpommin säröjä.

Helmiäistutkimuksen julkaisi Science.

University of Science and Technology China.
. . . ja tämä on valmistettu laboratoriossa.
. . . ja tämä on valmistettu laboratoriossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!