Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unitutkija Sfäärissä: Tervekin ihminen voi kokea unessa hallusinaatioita, joissa kuulee huudettavan omaa nimeään

Tiede
 
Sfääri – tieteen ohituskaista – osa 16
Sfääri – tieteen ohituskaista – osa 16
Tiedeohjelma Sfäärin kuudennessatoista osassa keskustellaan unettomuudesta. Ivan Puopolon vieraana studiossa unitutkija ja professori Markku Partinen. Viikon tiedeuutisia kommentoi kirjailija ja toimittaja Roman Schatz.

Unitutkija Markku Partinen on Sfäärin tutkijavieraana. Hän kertoo esimerkiksi, mitä unilääkettä kannattaa ottaa ja miten , jos on pakko. Siihen vaikuttaa se, millainen nukkuja on. Oletko siis 6, 7 vai yli 8 tunnin uinailija?

Partonen tietää mistä puhuu, sillä hän tutkinut unta ja unihäiriöitä yli 30 vuotta. Hän on Vitalmedin eli Helsingin uniklinikan lääkäri.

Klinikalla autetaan unihäiriöisiä, mutta siellä myös tutkitaan paljon unta. Suomessa unitutkimus on huippuluokkaa.

Sfäärissä vierailee myös kielimies Roman Schatz. Hän kommentoi viikon tiedeuutisia. Yhden tiedeuutisen mukaan 20-vuotias amerikkalainen osaa 42 000 englannin kielen sanaa.

Monet ovat hämmästelleet sitä, miten hyvin Schatz puhuu suomea. Mutta korostuksella vai ilman? Antaa Schatzin itsensä kommentoida.

Schatz pohtii myös suomalaisia sanalaskuja ja kertoo, missä hän kuuli ensi kerran suomea ja mikä se lause – tietenkin – oli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!