Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onnellinen ihminen arvostaa pronssimitaliakin, onneton ei

106 vapaaehtoista osallistui testiin, jossa mitattiin ensin heidän onnellisuuttaan ja tyytyväisyyttä elämäänsä. Sitten he arvioivat kulta-, hopea- ja pronssimitalien merkitystä.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Onnellisten valtakunnassa osataan arvostaa pronssiakin. Presidentti Sauli Niinistö, nyrkkeilijä Mira Potkonen ja mitali kuvattiin Rio de Janeirossa lauantaina.
Onnellisten valtakunnassa osataan arvostaa pronssiakin. Presidentti Sauli Niinistö, nyrkkeilijä Mira Potkonen ja mitali kuvattiin Rio de Janeirossa lauantaina. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Olympialaiset on taas oteltu ja voittajat ja häviäjät nimetty.

Elämäänsä tyytyväinen pitää olympialaisten kakkos- ja kolmossijaa kunniakkaana. Sen sijaan tyytymättömän mielestä vain kultamitalia kannattaa hehkuttaa.

Mitalien arvostus riippuu kovasti katsojasta, raportoivat korealaiset tutkijat Journal of Experimental Psychology -lehdessä. Tutkijat Jongan ja Incheol Choi Soulin kansallisesta yliopistosta pohtivat, miksi ihmiset arvostavat mitaleja eri lailla.

Kaksikko ounasteli, että ero voisi selittyä katsojan onnellisuudella. Tyytyväiset kun pitävät elämää muutenkin enemmän arvossa kuin tyytymättömät.

“Onnelliset ihmiset tapaavat arvostaa pieniäkin asioita enemmän kuin onnettomat”, Incheol Choi sanoo Psypost.org-sivustolla.

Oletusta koeteltiin 106 vapaaehtoisella. Heille tehtiin testi, jossa mitattiin onnellisuutta ja tyytyväisyyttä elämään. Sitten heidän piti arvioida kulta-, hopea- ja pronssimitalien merkitystä.

Kävi ilmi, että onnelliset tosiaan arvostivat muitakin mitaleita kuin kultaa. Toisin kuin onnettomat, onnelliset esimerkiksi pitivät arvossa mitalisaalista kokonaisuudessaan, mitalien väristä riippumatta.

Lisäksi tyytyväisten ihmisten näkökulmasta pienempi määrä hopeita ja pronsseja vastasi yhtä kultaa. Tyytymättömät eivät ajatelleet näin.

Onnellisille ratkaisee kokemusten tiheys, onnettomille niiden väkevyys. Tulokset ovat tutkijoiden mukaan yhteydessä siihen, miten ihmiset arvostavat myönteisiä kokemuksia ylipäätään.

“Onnelliset ihmiset arvostavat pieniä juttuja, jotka tapahtuvat usein. Onnettomat ihmiset hehkuttavat voimallisia kokemuksia, joita kohtaa harvoin”, Choi sanoo.

Emme vielä tiedä, miksi näin on, hän lisää.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!