Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan vanhin puu on bosnianmänty Kreikassa

Tutkijat saavat elävien ja jo kuolleiden puiden vuosirenkaista tietoa siitä, miten ilmasto vaihteli jopa tuhansia vuosia sitten.

Tiede
 
Oliver Konter / Mainzin yliopisto
Itä-Rooma oli vielä voimissaan 900-luvun alussa, kun tämä bosnianmänty oli aivan nuori.
Itä-Rooma oli vielä voimissaan 900-luvun alussa, kun tämä bosnianmänty oli aivan nuori. Kuva: Oliver Konter / Mainzin yliopisto

Euroopan vanhin elävä puu on 1 075-vuotias. Tämä bosnianmänty (Pinus heldreichii) eli harmaarunkomänty kasvaa Kreikan pohjoisosien ylängöillä.

Yli tuhatvuotisen männyn löysivät Tukholman yliopiston, saksalaisen Mainzin yliopiston ja Arizonan yliopiston tutkijat.

”Luin vuosia sitten tutkimuksen hyvin kiinnostavasta metsästä Kreikassa. Koska kokoamme ilmastohistoriaa, meitä kiinnosti etsiä vanhoja eläviä puita”, kertoi löydöstä ruotsalainen Paul J. Krusic Tukholman yliopiston tiedotteessa. Hän johti ryhmää, joka löysi puun Navarinon ympäristöobservatorion tutkimusmatkalla. Hanke tutkii ilmastonmuutosta ja sen vaikutusta ympäristöön Välimeren alueella.

Mänty on yksi yli tuhatvuotisista puista, joita on toista tusinaa korkealla Pindosvuorilla. Mänty kasvaa 25–35 metrin korkeuteen.

Puun ikää määritettäessä rungosta on porattava ontolla poralla näyte, joka ulottuu ytimeen. Tutkijat laskivat männyn kairausnäytteestä 1 075 vuosirengasta.

Ne syntyvät, kun puu kasvaa keväällä nopeasti ja loppukesällä hitaasti. Kesä- ja kevätpuun raja muodostaa puuhun vuosirenkaan.

Krusic hämmästelee, että puu on säilynyt alueella, jossa ihminen on kuitenkin vaikuttanut yli 3 000 vuotta.

Vuosirenkaiden paksuus vaihtelee. Tutkijat saavat vielä elävien ja jo kuolleiden puiden vuosirenkaista tietoa siitä, miten ilmasto vaihteli jopa tuhansia vuosia sitten.

Iänmäärittäjät ottavat huomioon paikan, josta puu tai puut löytyivät. Tutkijat antoivat puulle nimen Adonis. Se viittaa kauneuden ja halun jumalaan Kreikan mytologiassa.

”Ihmiskunnan historia on ympäröinyt tätä puuta. Eri imperiumit, Bysantti, Ottomaanit. Moni asia olisi voinut johtaa puun tuhoon. Onneksi tämä metsä on säilynyt koskemattomana yli tuhat vuotta”, sanoo Krusic.

Kun Adonis oli nuori, oli Bysantti eli Itä-Rooma vielä huipussaan.

Muitakin ehdokkaita vanhimmaksi yksittäiseksi eurooppalaiseksi puuksi on löydetty, mutta niiden iänmääritys on epäluotettava.

Euroopassa on myös vanhempia eläviä puun osia, mutta ne ovat klooneja. Ne ovat versoneet itseään paljon vanhemmasta juuresta tai saaneet alkunsa vaikkapa toisen verson juurtuneesta oksasta.

Vanhimmat yksittäiset puut maailmassa ovat vihnemäntyjä Yhdysvaltain Kaliforniassa ja Nevadassa. Jotkut niistä on arvioitu luotettavasti yli viisi tuhatta vuotta vanhoiksi.

Suomen vanhin elävä puu, jonka ikä tiedetään, elää Sodankylässä Urho Kekkosen kansallispuistossa. Mänty löydettiin vuonna 2006 läheltä Venäjän rajaa. Ikää sillä on noin 780 vuotta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit