Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amerikkalaisten mielestä lastenhoito kuuluu feminiinisemmälle puolisolle, sukupuolesta viis

Kaksi kolmesta vastaajasta tuumi, että maskuliinisemman puolison tonttia ovat auto- ja pihahommat.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Ikkunoiden pesua. Valtaosa suomalaisista pitää kotitöitä sukupuolineutraaleina. Yhdysvalloissa asia on toisin, jopa kysyttäessä homoparien kotitöistä.
Ikkunoiden pesua. Valtaosa suomalaisista pitää kotitöitä sukupuolineutraaleina. Yhdysvalloissa asia on toisin, jopa kysyttäessä homoparien kotitöistä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kodeissa Yhdysvalloissa uskotaan edelleen tiukasti perinteisiin miesten ja naisten töihin. Jako toteutuu sekä biologisen sukupuolen että maskuliinisuuden perusteella.

Useimmat yhdysvaltalaiset ovat sitä mieltä, että vaimon kuuluu hoitaa perinteiset naisten ja miehen miesten työt. Jos pariskunta on samaa sukupuolta, tyypilliset naisten työt, kuten pyykinpesu ja lastenhoito, lankeavat “feminiinisemmälle”osapuolelle.

Näin kertoi Natasha Quadlin Indianan yliopistosta Yhdysvaltain sosiologisen seuran Asan vuosikokouksessa Seattlessa.

Quadlin kollegoineen selvitti maanmiestensä ja -naistensa näkemyksiä yli tuhannen aikuisen otoksesta. Osallistujille annettiin kuvaus tietystä pariskunnasta sekä luettelo kotitöistä, jotka piti jakaa parin kesken tavalla tai toisella.

Puolisoista annettu informaatio sisälsi biologisen sukupuolen lisäksi tietoa heidän ammateistaan ja tuloista sekä harrastuksista ja kiinnostuksen kohteista.

”Lähes 75 prosenttia vastaajista ajatteli, että heterosuhteessa naisen pitäisi vastata ruoanlaitosta, pyykinpesusta, siivouksesta ja ruokaostosten hoitamisesta”, Quadlin summasi kyselyn tuloksia Asan tiedotteessa.

Lähes 90 prosenttia oli sitä mieltä, että heteromiesten tulisi huoltaa auto ja tehdä pihatyöt.

”Puolisoiden tulot tai harrastukset eivät vaikuttaneet töiden jakoon. Määräävä tekijä oli sukupuoli”, Quadlin täsmentää. Muun muassa vaatehuolto päätyi pääsääntöisesti naisen eikä esimerkiksi pienempituloisen kontolle, hän selittää.

Kun vastaajia pyydettiin jakamaan työt samaa sukupuolta oleville pariskunnille, perinteiset naisten työt lankesivat feminiinisemmän ja miesten työt maskuliinisemman oloiselle puolisolle.

Vastaajista 61 prosenttia oli sitä mieltä, että feminiinisemmän osapuolen pitäisi kokata. Lähes yhtä moni ajatteli, että tälle kuuluu myös kodin siivoaminen ja pyykkäys.

Vastaavasti 67 prosenttia vastaajista tuumi, että maskuliinisemman puolison tonttia ovat auto- ja pihahommat.

Vihjeitä ”feminiinisyydestä” ja ”maskuliinisuudesta” poimittiin pariskunnan harrastuksista ja siitä, mikä kiinnosti heitä.

Ihmiset siis käyttävät sukupuolin liittyviä stereotypioita konstina arvioida ”sukupuolta” jopa niidenkin parien kohdalla, joilla sukupuolieroa ei ole, Quadlin huomauttaa.

“Otaksuimme ennalta, että suhtautuminen samaa sukupuolta oleviin pareihin olisi tasa-arvoisempi.”

Entä homot itse, oliko heidän näkemyksensä sama kuin heteroiden?

“Analysoimme hetero- ja homoseksuaalien vastaukset erikseen, eikä niissä ollut juuri eroa. Mutta koska otoksemme peilasi Yhdysvaltain väestöä, homojen ja lesbojen osuus vastaajista oli suhteellisen pieni. Emme voi varmasti päätellä, että näillä ryhmillä olisi sama suhtautuminen kotitöihin”, Quadlin vastaa Helsingin Sanomille.

Kyselyssä lastenhoito osoittautui naisen tehtäväksi. 82 prosenttia vastaajista ilmoitti, että naisen kuuluu huolehtia lapsen fyysisistä tarpeista. 62 oli sitä mieltä, että naisen pitäisi olla lapsen kanssa kotona.

Miehille enemmistö äänesti vain yhden tehtävän lastenhoidossa. Heidän tulisi vastata kurista.

Kun arvioitavana oli homopari, 60 prosenttia vastaajista odotti feminiinisemmäksi katsomansa puolison huolehtivan lapsen tarpeista. Sen sijaan vastuu kurista jakaantui nyt molemmille vanhemmille.

Quadlinin mukaan tutkimus kielii sukupuolten tasa-arvosta Yhdysvalloissa. “Naisten odotetaan tekevän toinen työvuoro kotona”, hän sanoo.

”Ounastelen, että suhtautuminen kotitöihin on tasa-arvoisempaa Euroopassa, erityisesti Skandinaviassa. Kotityöt eivät ole niin sukupuolittuneita kuin Yhdysvalloissa”, Quadlin lisää.

Indianan yliopiston tutkimusta ei ole vielä julkaistu vertaisarvioidussa tiedelehdessä.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit