Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiirestä tehtiin läpinäkyvä – auttaa hermoston tutkimusta

Perinteisesti koe-eläintä on pitänyt leikellä, jotta sen sisälle on voitu nähdä. Uusi tekniikka mahdollistaa eläimen tarkastelun kokonaisena.

Tiede
 
Ali Ertürk
Läpinäkyvän hiiren hermosto hohtaa pimeässä.
Läpinäkyvän hiiren hermosto hohtaa pimeässä. Kuva: Ali Ertürk

Melkein näkymätön hiiri kuulostaa lähinnä mielikuvitusolennolta, jota Liisan Ihmemaassa kohtaama Irvikissa voisi jahdata. Se on kuitenkin todellinen, saksalaisen Ludwig Maximilian -yliopiston luoma keksintö, jolla on oikeaa tieteellistä käyttöä.

Vaikka erilaiset mikroskoopit ja kuvantamismenetelmät ovat kehittyneet hurjasti, anatomian tutkijat joutuvat yhä tukeutumaan samantapaisiin keinoihin kuin Leonardo da Vinci aikoinaan: eläinten ja elinten leikkelyyn. Jotta vaikkapa hiiren hermoja voi katsella mikroskoopilla, on eläin leikattava niin ohuiksi siivuiksi, että mikroskoopin valo kuultaa niistä läpi ja hermot erottuvat.

Menetelmä on paitsi hidas, myös hiukan epätarkka. Kun kokonaiskuvaa esimerkiksi hermostosta luodaan yhdistämällä eri siivuja toisiinsa, pienet yhdistelyvirheet voivat vääristää tulosta.

Leikkelyltä vältyttäisiin, jos eläimen läpi vain voisi nähdä. Saksalaistutkijat onnistuivat muuttamaan hiiren läpinäkyväksi - tässäkin menetelmässä eläin piti tosin ensin tappaa ja nylkeä.

Tutkijat poistivat hiiren kehosta liuottimella veden ja rasvan. Kolmen neljän päivän liuotuksen jälkeen luut ja muut kudokset läpäisivät enemmän valoa, ja niistä saatiin mikroskoopilla selvempiä ja tarkempia kuvia. Samalla hiiri kutistui noin kolmannekseen, mikä edelleen auttoi kokonaisen eläimen saamista mikroskoopin linssin alle.

Lisäksi hiiren kehoon ruiskutettiin fluoresoivaa ainetta, joka kiinnittyi vain ja ainoastaan hermosoluihin. Näin läpinäkyvän hiiren hermosto saatiin hohtamaan pimeässä.

Hiirelle tehtiin seikkaperäinen laserskannaus, jonka pohjalta siitä luotiin kolmiulotteinen malli. Sen avulla tutkijat voivat sukeltaa hiiren hermostoon sisältä käsin ilman, että eläintä tarvitsee avata.

Läpinäkyvän hiiren kehittäjät tutkivat sillä alkuun muutoksia, joita aivojen vammautuminen tuottaa keskushermostoon.

Seuraavaksi he kokeilevat tekniikkaa rotilla, jotka ovat kymmenen kertaa hiirtä suurempia. Kehittäjät uskovat, että myös isommista eläimistä tai ihmisen elimistä saadaan vielä läpikuultavia.

Aivojen hermoyhteyksien tutkiminen leikkelemättä voisi antaa lisää tietoa esimerkiksi siitä, miten Alzheimerin tauti, skitsofrenia tai ms-tauti vaikuttavat aivoihin.

Saksalaiskeksintöä kuvaavan tutkimuksen julkaisi Nature Methods.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!