Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoisnavan sulamisesta on tullut ”normaalia”

Tänä vuonna sulamistahti ei rikkonut ennätyksiä, mutta kehityskulku on selvä: jäätikön kutistuminen ei ole enää poikkeus vaan sääntö.

Tiede
 
Nasa / Kate Ramsayer
Merenpinnan jään sulaessa sen pinnalle syntyy sulamislammikoita, joiden kohdalta jää myöhemmin repeää.
Merenpinnan jään sulaessa sen pinnalle syntyy sulamislammikoita, joiden kohdalta jää myöhemmin repeää. Kuva: Nasa / Kate Ramsayer

Pohjoisten napajäiden sulaminen lähti tänä vuonna käyntiin vauhdilla. Maaliskuussa sulamisen alkaessa jääpeite oli jo valmiiksi ennätyksellisen pieni, ja toukokuussa jää hupeni kohtuuvauhtia. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan tutkijat eivät silti usko, että Jäämeren jäätiköt sulavat tänä vuonna ennätyksellisen pieniin mittoihin.

”Vaikka on todennäköistä, ettemme nyt saa ennätyspieniä lukemia, ei jäätikkö näytä minkäänlaisia elpymisen merkkejä. Pitkällä tähtäimellä se on edelleen jatkuvasti kutistumassa”, sanoo Nasan merijäätutkija Walt Meier tiedotteessa.

”Vuosikymmen sitten tämänvuotinen merijään määrä olisi ollut reilusti kaikkien aikojen pienin. Nyt olemme tavallaan tottuneet näin pieniin lukemiseen – ne ovat uusi normaali.”

Vaikka kehityksen suunta on Pohjoisnavan ympärillä selvä, vaikuttavat sääolot voimakkaasti siihen, miten paljon jäätikkö lopulta kutistuu kunakin vuonna.

Tänä vuonna jää suli aluksi niin kiivasta tahtia, että jää hupeni tyypillisiin kesäkuun lopun lukemiin jo toukokuun aikana. Kesäkuussa arktinen sää kuitenkin muuttui, ja sulaminen hidastui. Elokuun alussa lämpötila nousi jälleen, ja tällä hetkellä pohjoisten merien jäät sulavat taas vuodenaikaan nähden epätavallisen kiivasta tahtia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!