Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naiset suosivat vanhempia miehiä kaikkialla länsimaissa – Suomessa tavallisin ikäero avioliitossa on runsaat kolme vuotta

Suurin osa avioliiton solmineista suomalaisnaisista on naimisissa itseään vanhemman miehen kanssa, kertoo Väestöliiton kokoama tilasto.

Tiede
 

Naisten taipumusta suosia itseään vanhempia ja parempaan asemaan päässeitä miehiä voidaan pitää luonnonvalinnan tuloksena, esittävät evoluutiopsykologit. Sinänsä vanha ilmiö nousi tapetille, kun tuore psykologian oppikirja esitteli evoluutiopsykologisia selityksiä parinvalinnalle presidenttipari Sauli Niinistön ja Jenni Haukion kuvan kera.

Suurin osa avioliiton solmineista suomalaisnaisista tosiaan on naimisissa itseään vanhemman miehen kanssa, vahvistaa Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen kokoama tilasto vuodelta 2012. Kahdessa liitossa kolmesta mies on vaimoaan vanhempi. Vain joka viidennessä liitossa nainen on miestään iäkkäämpi.

Ilmiö on havaittu myös deittisivustoilla. Naiset etsivät yleensä 2–6 vuotta itseään vanhempaa miestä. Miehet ovat keskimäärin kiinnostuneempia itseään nuoremmista naisista, ja iän myötä he suosivat omaan ikäänsä nähden aina vain nuorempia naisia.

Evoluutiopsykologit selittävät pariskuntien ikäeroa sillä, että naisten miesmaku on luonnonvalinnan kautta kehittynyt suosimaan miehiä, joilla on hyvät resurssit huolehtia sekä naisesta että jälkeläisistä.

”Eri kulttuureista ja eri vuosikymmeniltä on kertynyt hillitön aineisto, joka osoittaa, että naiset suosivat miehissä varakkuutta ja korkeaa sosiaalista statusta”, kertoo evoluutiobiogian dosentti Markus J. Rantala Turun yliopistosta.

Asia on havaittu myös esimerkiksi monilla hyönteisillä, linnuilla ja apinalajeilla: naaras valitsee uroksen, jolla on tarjota esimerkiksi paljon ruokaa tai hyvä reviiri.

Ruotsin tilastoista tehdyn tutkimuksen mukaan eniten lapsia syntyy pariskunnille, joissa nainen on 4–6 vuotta miestään nuorempi. Nämä parit saivat keskimäärin yli kaksi lasta. Näin oli vuosina 1945–1955 syntyneiden ruotsalaisten kohdalla. Miestään kuusi vuotta vanhempi vaimo synnytti keskimäärin 1,8 lasta ja siippaansa yli kymmenen vuotta nuorempi kaksi.

Toisaalta Suomen saamelaisten avioliittoja 1600–1800-luvuilla ruotineet tutkijat havaitsivat, että tässä yhteisössä ihanteellisin ikäero oli 15 vuotta.

Ihmisillä parinvalinnassa ei tutkimusten mukaan ole kyse pelkästään kylmästä laskelmoinnista, vaan myös tiedostamattomista prosesseista.

Tämä on ilmennyt esimerkiksi kokeissa, joissa naiset ovat arvioineet miesten kasvojen viehättävyyttä valokuvista. Samakin mies sai erilaisia pisteitä sen mukaan, miten kalliin auton vieressä hän poseerasi tai miten suurta tulotasoa hänen pukeutumisensa viesti.

Naiset eivät evoluutiopsykologienkaan mielestä varsinaisesti aina etsi rikasta miestä, mutta raha saa naiset näkemään miehessä enemmän positiivisia piirteitä.

”Sekä Matti Vanhanen ollessaan pääministerinä että Sauli Niinistö valtionvarainministerinä äänestettiin Suomen seksikkäimmäksi mieheksi, mutta tulos tuskin toistuisi, jos heidän kuviaan näytettäisiin maassa, jossa heitä ei tunnettaisi”, Rantala pohtii.

Kaiken ikäisten miesten viehtymystä nuoriin naisiin on selitetty sillä, että he ovat varmimmin hedelmällisessä iässä.

Nuoren naisen naineet miehet ovat kerenneet saada liiton aikana enemmän lapsia kuin miehet, jotka eivät ole suosineet nuoruuteen viittaavia piirteitä. Näin mieltymys on evoluutiopsykologien mukaan yleistynyt.

Nuoruuden arviointi tapahtuu tiedostamatta, ulkonäön perusteella.

Eräässä kokeessa miehille näytettiin valokuvaa viehättävästä 36-vuotiaasta naisesta sekä muutamasta muusta, tavallisemman näköisestä 20–45-vuotiaasta. Parikymppiset koehenkilöt pitivät viehättävää naista kaikkein mieluisimpana elämänkumppanina, vaikka hänen iäkseen olisi valehdeltu 41 tai 45 vuotta. He eivät siis suosineet suoraan nuoruutta vaan nuoruuteen ja hedelmällisyyteen viittaavaa ulkonäköä.

Evoluutiopsykologia ei pyri selittämään yksittäisen ihmisen parinvalintaa, vaan ymmärtämään, miksi ihmiset keskimäärin toimivat tietyllä tavalla. Käyttäytymiseen vaikuttavat myös opitut tekijät, Rantala muistuttaa.

”Vaikka sukupuolten välillä on keskimääräinen ero, sukupuolten sisällä on paljon variaatiota. On naisia, joille resurssit ja valta näyttelevät pienempää roolia, ja vastaavasti miehiä, jotka suosivat naisissa resursseja aavistuksen keskivertomiehiä enemmän.”

Presidenttiparin 29 vuoden ikäero on kaikesta huolimatta Suomessa harvinaisen suuri, huomauttaa Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch. Avioparien ikäero on keskimäärin runsaat kolme vuotta.

Yli kahden vuosikymmenen ikäero oli vuonna 2012 runsaalla 4 500 avioparilla eli alle puolella prosentilla. Yli 30 vuoden ikäero oli suunnilleen kymmenen kertaa harvinaisempi.

”Kun Niinistö ja Haukio solmivat liittonsa, se herätti paljon avointa paheksuntaa. On kiinnostavaa, että iälle annetaan parisuhteessa niin suuri merkitys, vaikka muuten ajatellaan yhä useammin, että on ihmisten oma asia, kehen he rakastuvat”, pohtii Rotkirch.

”Suuriin ikäeroihin liittyy myös vahvoja kulttuurisia mielikuvia. Kalevalan Aino-myytissäkin nuori nainen hukuttautuu mieluummin kuin ottaa resurssirikkaan ja johtavan Väinämöisen.”

Historiallisen ja kansainvälisen vertailun perusteella aviopuolisoiden pieni ikäero näyttää olevan yhteydessä sukupuolten tasa-arvoon yhteiskunnassa. Suuren ikäeron liitot ovat tällä hetkellä yleisiä lähinnä maissa, joissa suositaan järjestettyjä avioliittoja.

Mielenkiintoisesti samaa sukupuolta olevien parien ikäerot näyttävät Väestöliiton tilastossa suuremmilta kuin heteroparien. Rekisteröidyssä suhteessa elävien miesten ikäero oli vuonna 2012 keskimäärin runsaat seitsemän vuotta, naisparien vajaat viisi vuotta.

Sekä Helsingin Sanomat että Motiivi-kirjan kustantanut Sanoma Pro kuuluvat samaan Sanoma-konserniin

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!