Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juno-luotain kiisi läheltä Jupiterin kaasupilvien yli

Juno etääntyy nyt säteilyn takia soikealla radallaan kauemmas planeetasta. Se palaa lähelle Jupiteria vielä 35 kertaa.

Tiede
 
nasa
Nämä kaksi kuvaa Juno otti Jupiterista vielä kaukaa. Luotain oli 23. elokuuta radallaan noin 4,4 miljoonan kilometrin päässä kaasujättiläisestä. Yksi kierros Jupiterin ympäri kestää 53,5 päivää.Vasen kuva on normaali värikuva. Oikeanpuoleinen kuva on otettu JunoCamin infrapunasuodattimella, ja siinä näkyy kaasukehän runsas metaani.
Nämä kaksi kuvaa Juno otti Jupiterista vielä kaukaa. Luotain oli 23. elokuuta radallaan noin 4,4 miljoonan kilometrin päässä kaasujättiläisestä. Yksi kierros Jupiterin ympäri kestää 53,5 päivää.Vasen kuva on normaali värikuva. Oikeanpuoleinen kuva on otettu JunoCamin infrapunasuodattimella, ja siinä näkyy kaasukehän runsas metaani. Kuva: nasa

Jupiteria kiertävä Juno-luotain kävi lauantaina iltapäivällä lähempänä Jupiteria kuin yksikään ihmisen valmistama laite koskaan.

Juno lensi aurinkokuntamme jättimäisen ohi liki sen kaasupilvien yläosia. Lähimmillään eli noin 4 200 kilometrin päässä pilvistä se oli lauantaina kello 15.51 Suomen aikaa.

Vauhti oli hurjaa, noin 208 000 kilometriä tunnissa. Juno on nopein luotain koskaan. Syytä vauhtiin onkin, sillä Jupiterin magneettikentän raju säteily vahingoittaa ennen pitkää Junon laitteita. Ne on siksi suojattu vahvalla metallikuorella.

Juno etääntyy säteilyn takia soikealla radallaan kauemmas planeetasta, mutta palaa lähelle Jupiteria lauantaisen ohituksen jälkeen vielä 35 kertaa.

Ohilentojen sarja päättyy helmikuussa 2018. Loppuhuipennuksessa Juno ohjataan Jupiterin kaasukehään, ehkä sen hurjaan myrskyyn eli isoon punaiseen pilkkuun.

Junon kahdeksan mittalaitetta olivat lauantaina testissä ensi kertaa. Tähän saakka ne olivat koko matkan enimmäkseen horroksessa. Juno lähti matkaan Maasta 5. elokuuta 2011 ja saapui Jupiteria kiertävälle soikealle radalle 4 heinäkuuta.

”Tämä on ensi tilaisuus ottaa kunnon lähikuvia aurinkokuntamme kuninkaasta ja tarkastella sitä läheltä”, sanoi hieman ennen h-hetkeä lennonjohtoon kuuluva Scott Bolton Southwestin tutkimuskeskuksesta San Antoniosta.

”Olemme tarkastaneet Junon keulasta perään ja perästä keulaan. Olemme varmoja, että laitteet laitteet toimivat. Junolla on silmät auki ja korvat höröllään.”

Junon mitta- ja tutkimuslaitteet muun muassa mittaavat kaasuplaneetan magneettikenttää ja tutkivat Jupiterin napaseutuja. Juno lentää napojen ylitse.

Luotain kerää lyhyillä ohilennoillaan paljon dataa Jupiterista. Tiedot välitetään Maahan ohilentojen väliajoilla syksymmällä.

Mukana on myös kamera, JunoCam. Sen ensimmäisiä lähikuvia Jupiterista odotetaan Maahan tällä viikolla.

”Jupiterilta tulee melko varmasti yllätyksiä”, lupailee Jupiteria tutkiva Steve Levin Nasan Jet Propulsionin laboratoriosta Kaliforniasta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit