Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisen toimet ovatkin lämmittäneet ilmastoa jo 180 vuotta

Aiemmin nykyistä ilmastonmuutosta on pidetty 1900-luvun ilmiönä, mutta se alkoikin jo teollistumisen alkumetreillä.

Tiede
 
Antti Johansson HS
Suomen ensimmäinen höyrykoneella toiminut tehdas oli Littoisten verkatehdas, joka sai Fiskarsilta tilaamansa höyrykoneen käyttöönsä vuonna 1844. Nykyään tehtaassa on asuntoja ja liiketiloja.
Suomen ensimmäinen höyrykoneella toiminut tehdas oli Littoisten verkatehdas, joka sai Fiskarsilta tilaamansa höyrykoneen käyttöönsä vuonna 1844. Nykyään tehtaassa on asuntoja ja liiketiloja. Kuva: Antti Johansson HS

Maapallon ilmasto reagoi höyrykoneiden tuloon tiedettyä herkemmin, esittää kansainvälinen tutkimusryhmä tiedelehti Naturessa.

Väite perustuu tutkimusryhmän tekemään havaintoon, että arktiset ja trooppiset merialueet alkoivat lämmetä jo 1830-luvun tienoilla. Silloin teollinen vallankumous oli vasta alullaan.

Vanhastaan on oletettu, että fossiilisten polttoaineiden käyttöönotto alkoi lämmittää ilmastoa vasta 1900-luvun puolella.

Päätelmä on ollut sikäli järkevä, ettei ennen 1900-lukua vallinneesta ilmastosta ole juuri saatavilla mittaustuloksia. Uudessa tutkimuksessa maapallon aiempaa lämpötilaa arvioitiin epäsuorien todisteiden, kuten korallien, puiden vuosirenkaiden ja jäänäytteiden avulla.

”Löydös oli epätavallinen”, sanoo tiedotteessa apulaisprofessori Nerilie Abram Australian valtiollisesta yliopistosta. ”Se oli niitä hetkiä, jona tiede todella yllätti. Mutta tulokset olivat selviä. Tänä päivänä näkemämme ilmaston lämpeneminen alkoi suunnilleen 180 vuotta sitten.”

Ihmisen aiheuttamat kasvihuonepäästöt varmistuivat lämpenemisen aiheuttajiksi, kun tutkijat vertailivat havaintojaan erilaisiin ilmastomalleihin ja muihin aikakauden tapahtumiin. Esimerkiksi 1800-luvun alun suurten tulivuorenpurkausten vaikutus osoittautui vähäiseksi teollistumiseen verrattuna.

Vaikutukset tuntuivat ensin arktisilla ja trooppisilla merialueilla ja hiipivät Eurooppaan, Aasiaan ja Pohjois-Amerikkaan vasta myöhemmin.

Etelämanner säästyi muutoksilta jostain syystä muita alueita pidempään. Selitys löytyy mahdollisesti merivirtojen kiertosuunnasta, joka puskee lämmintä vettä Etelämantereelta poispäin.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!