Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avaruusluotain sai päätökseen ensimmäisen Jupiterin-lentonsa – ”Olemme kiertoradalla, jota kukaan ei ole nähnyt aiemmin”

Juno-luotain lentää jäljellä olevat tutkimuslentonsa seuraavien puolentoista vuoden aikana.

Tiede
 
NASA
Juno-luotaimen lauantaina ottama kuva Jupiterista.
Juno-luotaimen lauantaina ottama kuva Jupiterista. Kuva: NASA

Avaruusjärjestö Nasan avaruusluotain on onnistunut Jupiterin kiertoradalle suuntautuneessa tutkimuslennossaan.

Nasa kertoo sivuillaan, että sen Juno-luotain sai lauantaina päätökseen ensimmäisen 36 suunnitellusta lennostaan. Luotain oli lähimpänä Jupiteria, noin 4 200 kilometrin päässä, vähän ennen kello 17:ää Suomen aikaa. Tuolloin luotaimen nopeus planeettaan nähden oli 208 000 kilometriä tunnissa.

”Varhaiset tutkimusmatkan jälkeiset kaukomittaukset osoittavat, että kaikki sujui suunnitelmien mukaan ja Juno toimii täydellä teholla”, kertoo projektipäällikkö Rick Nybakken.

Junon on määrä lentää jäljellä olevat 35 tutkimuslentoaan seuraavien puolentoista vuoden aikana. Ne päättyvät suunnitelmien mukaan helmikuussa 2018.

Tuoreelta lennolta on saatu jo tässä vaiheessa mielenkiintoista tutkimustietoa, kertoo tutkija Scott Bolton Southwest Research Institutesta.

”Kaiken tutkimuslennolta saadun tieteellisen tiedon lataaminen vie päiviä. Vielä pitempään kestää sen ymmärtäminen, mitä Juno ja Jupiter yrittävät kertoa meille.”

Nasa aikoo julkaista tulevina viikkoina sarjan Junon ottamia kuvia Jupiterista. Niiden kerrotaan sisältävän muun muassa ensimmäiset otokset Jupiterin pohjois- ja etelänavoista.

”Olemme kiertoradalla, jota kukaan ei ole nähnyt aiemmin. Nämä kuvat antavat meille aivan uuden näköalan tämän kaasujättiläisen maailmaan”, Bolton arvioi.

Juno-luotain lähti lennolleen 5. elokuuta 2011 Cape Canaveralista Floridasta. Se saapui Jupiteriin 4. heinäkuuta 2016.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!