Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autoilija voi hengittää ruuhkassa lähes tuplasti enemmän saasteita kuin soljuvassa liikenteessä

Liikennetutkijat Britanniassa: ikkunat kiinni ja ilmastointi pois päältä, jos auto jumittaa ruuhkassa tai punaisissa valoissa.

Tiede
 
Petteri Kokkonen
Ruuhkajonossa kannatta laittaa ikkunat kiinni ja kytkeä ilmastointi pois päältä. Se vähentää yli 70 prosenttia hengitettävän ilman päästöjä auton sisätiloissa.
Ruuhkajonossa kannatta laittaa ikkunat kiinni ja kytkeä ilmastointi pois päältä. Se vähentää yli 70 prosenttia hengitettävän ilman päästöjä auton sisätiloissa. Kuva: Petteri Kokkonen

Ilmansaasteiden määrä autossa on jopa 40 prosenttia korkeampi ruuhkissa tai punaisissa jonotettaessa verrattuna oloihin, jossa liikenne virtaa vapaasti. Näin on laskettu tuoreessa Surreyn yliopiston tutkimuksessa.

Jos säätää auton ilmastointia ruuhkissa, voi suuresti vaikuttaa epäpuhtauksille altistumiseen. Pakokaasuista tulevia pienhiukkasia voi vähentää jopa 76 prosenttia.

Jos ruuhkassa sulkee auton ikkunat ja katkaisee ilmastoinnin, altistuu saasteille vähiten. Toinen vaihtoehto on asentaa ilmastointi asentoon, jossa sama ilma kiertää eikä sitä tule ulkoa.

Lomilta palaavia on Euroopassa viime päivinä kehotettu sulkemaan ikkunat ja sammuttamaan ilmastointi, jos matkustajat haluavat välttää ilmansaasteita.

Kun ikkunat olivat Surreyn yliopiston kokeissa kiinni, mutta ulkoilmasta tuleva ilmastointi oli päällä, oli ilman epäpuhtauksille altistuminen pahinta.

Tämä johtuu siitä, että ruuhkissa ilma seisoo. Auton ulkopuolella ilma on yleensä paljon enemmän saastunut kuin auton sisällä. Jos kytkee ilmastoinnin, sisään tuleva saaste alkaa kasautua auton tiloihin.

Kun autot joutuvat punaisiin, ne kiihdyttävä hidastavat ja ovat joutokäynnillä. Kun saman tekevät ruuhkassa kymmenet tai sadat autot, lisää se suuresti ilman epäpuhtauksia.

Ruuhkassa kannattaa vielä lisätä etäisyyttä edessä seisovaan autoon, jos mahdollista.

Maailman terveysjärjestön WHO:n luokittelussa ulkoilman epäpuhtaudet on tietyissä paikoissa todettu yhtä syöpää aiheuttavaksi kuin tupakka.

WHO on raportoinut, että esimerkiksi Lontoossa kuolee yli kymmenen kertaa enemmän ihmisiä ilman epäpuhtauksiin kuin liikenneonnettomuuksin. Euroopassa jopa yli 400 000 ihmistä sairastui ja kuoli ennenaikaisesti pienhiukkasista vuonna 2012.

Viime vuonna Surreyn ryhmä osoitti, että kuljettaja saattoi altistua paikallaan olevassa autossa jopa 29-kertaisesti haitallisille hiukkasille kuin ajaessaan, kertoo verkkolehti Science Daily.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!