Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisten kuuluisa sukulainen Lucy kuoli pudottuaan puusta kolme miljoonaa vuotta sitten

Etelänapinan vauriot osoittautuivat samanlaisiksi, joita ihminen – tai simpanssi – saa iskeytyessään maahan korkealta.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Marsha Miller / University of Austin
Lucyn 3,18 miljoonaa vuotta vanhojen luiden murtumat ovat syntyneet rajusta iskeytymisestä maahan.
Lucyn 3,18 miljoonaa vuotta vanhojen luiden murtumat ovat syntyneet rajusta iskeytymisestä maahan. Kuva: Marsha Miller / University of Austin

Kuuluisa sukulaisemme on yli kolme miljoonaa vuotta vanha etelänapina Lucy.

Lucy kuoli vammoihin, joita hän sai tipahdettuaan puusta. Näin päättelivät yhdysvaltalaiset tutkijat Lucyn luurangon murtumista.

Vuonna 1974 Afarin syvänköalueelta Etiopiasta löytyi paloja luurangosta, joka osoittautui varhaiseksi etelänapinaksi (Australopithecus afarensis). Jäänteiden iäksi on määritetty 3,18 miljoonaa vuotta.

Nimekseen tämä hyvin säilynyt neito – luurangosta on jäljellä peräti 40 prosenttia – apinaihminen sai Lucy.

Lucya on tutkittu ahkerasti, mutta sen kuolinsyytä ei ole kuitenkaan kyetty selvittämään ennen kuin nyt.

Vammat vihjaavat vahvasti siihen, että Lucy putosi puusta, raportoi yhdysvaltalais-etiopialainen tutkijoiden ryhmä Nature-lehdessä.

Lucyn kuolinsyystä keräsi todisteita antropologi John Kappelman Texasin yliopistosta kollegoineen.

He tutkivat Lucyn kallon, käden, torson, lonkan ja jalan luita tietokonetomografialla. Viipalekuvia kertyi yhteensä 35 000.

Murtumien tarkka analyysi ja vertailu tuoreempiin tapauksiin paljasti, että ne ovat todennäköisesti syntyneet kuolinhetkellä eikä vasta kuoleman jälkeen, kuten aiemmin on esitetty.

Vauriot osoittautuivat täsmälleen samanlaisiksi, kuin ihminen – tai simpanssi – saa iskeytyessään maahan jostakin korkealta – kuten puusta. Kappelman kollegoineen esittää, että Lucy lipesi etsiessään latvustosta sopivaa nukkumapaikkaa.

Laskelmien perusteella Lucy putosi noin 12 metrin korkeudelta. Olkavarren murtumien perusteella Lucy yritti jarruttaa pudotusta levittämällä kätensä.

Kappelmanin mukaan Lucyn todennäköinen kuolinsyy on varsin ironinen. On nimittäin väitelty kymmeniä vuosia siitä, elivätkö etelänapinat puissa vai ei.

Lucy oleskeli sekä maalla että puissa, sanoo Kappelman. Mutta ne lajin ominaisuudet, jotka sallivat etelänapinan tehokkaan liikkumisen maassa, ovat voineet tehdä siitä kömpelön kiipeilijän. Se altistaa putoamiselle, tutkijat kiteyttävät Texasin yliopiston tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!