Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienhiukkaset järkyttävät mielenterveyttäkin

Tiede
 
Kalevi Rantanen

Nyt epäillään, että hengitysilman hiukkaset tekevät meidät myös hulluiksi.

Uumajan yliopisto on tehnyt poikkeuksellisen laajan tilastollisen tutkimuksen mielenterveyden ja ilmansaasteiden yhteydestä Ruotsissa. Tutkimus kattoi yli puoli miljoonaa alle 18-vuotiasta lasta ja nuorta. Tutkijat vertasivat tietoja psyykelääkkeiden resepteistä ilmansaastetietoihin ja havaitsivat, että lääkkeiden käyttö ja ilmansaasteet keskittyivät samoille alueille.

On myös mahdollista, että mielenterveyden häiriöillä ja saastealtistuksella on yhteisiä syitä. Teoriassa esimerkiksi köyhyys voi pakottaa asumaan huonolla alueella ja samalla heikentää mielenterveyttä. Tulokset on vahvistettava uusilla tutkimuksilla.

Toisetkin tutkimukset tosin tukevat jo oletusta syy-yhteydestä saasteiden ja mielenterveyden häiriöiden välillä. Kaliforniassa on havaittu ilmansaasteiden kytkös ahdistusoireisiin ja masennukseen.

Savu voi sumentaa myös älyä, vihjaa Barcelonan koululaisten keskuudessa tehty tutkimus.

Espanjalaiset tutkijat mittasivat koululaisten edistymistä muisti- ja tarkkaavaisuustehtävissä. Autoista tulevien pienhiukkasten ja typen oksidien saastuttamilla alueilla lapset edistyivät selvästi heikommin kuin puhtaammissa paikoissa opiskelevat ikätoverinsa.

Yhdysvaltalaisen Rochesterin yliopiston tutkijat havaitsivat hiirikokeissa kaksi vuotta sitten, että ultrapienet, alle sadan nanometrin hiukkaset tunkeutuivat keuhkojen ja verenkierron kautta aivoihin. Eläimen aivot tulehtuivat ja niiden sivukammiot turposivat.

Muutokset olivat samankaltaisia kuin autismista tai skitsofreniasta kärsivällä ihmisellä. Niitä esiintyi pääasiassa uroksilla. Myös oppimiskyky ja muisti heikkenivät.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!