Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Mitä kiinnostuneempi olet, sitä enemmän kuvittelet tietäväsi

Koehenkilöille annettiin neljä uutista heitä eniten ja vähiten innostavasta aiheesta. Heidän piti kertoa, muistivatko he niissä kerrottuja tapahtumia.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Sirpa Räihä / HS
Joka tietoaan lisää, se valemuistojaan lisää, todistelee tuore tutkimus.
Joka tietoaan lisää, se valemuistojaan lisää, todistelee tuore tutkimus. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Asian hyvin tunteva muodostaa siitä herkemmin valemuistoja, toteavat irlantilaiset tutkijat.

Jos tiedät jostakin aiheesta paljon, sitä herkemmin muistisi sen suhteen myös pettää. Näin esitelmöi psykologi Ciara Greene Dublinin yliopistosta Britannian psykologisen seuran konferenssissa.

Ciara kollegoineen tutki asiaa 489 vapaaehtoisen avulla. Nämä rankkasivat ensin kiinnostuksen kohteitaan järjestykseen tärkeyden mukaan: kiehtoiko heitä jalkapallo, politiikka, bisnes, teknologia, elokuvat, tiede vai kenties pop-musiikki?

Tämän jälkeen heidän piti kaivella muistiaan. Koehenkilöille annettiin neljä uutista heitä eniten ja vähiten innostavasta aiheesta, ja heidän piti kertoa, muistivatko he niissä kerrottuja tapahtumia.

Juju oli siinä, että jotkin uutisoiduista tapahtumista olivat sepitettyjä.

Kävi ilmi, että mielenkiinto vaikutti muistiin.

Jostakin asiasta kiinnostuneet muistivat siihen liittyvät asiat muita paremmin. Toisaalta into herkisti myös valemuistoille: joka neljäs aiheesta erityisen innostunut muisti sellaisiakin asioita, joita ei ollut edes tapahtunut.

Epäkiinnostavista teemoista valemuiston rakensi vain joka kymmenes.

Erikoista oli se, että oikea asiantuntemus – oikeilla muistikuvilla mitattuna – lisäsi valemuistojen määrää enemmän kuin pelkkä kiinnostus. Todellinen tietämys lähes kaksinkertaisti myös aiheeseen liittyvät epätodet muistikuvat.

”On tärkeää, että ymmärrys valemuistoista lisääntyy niin tieteessä kuin muutenkin. Erityisen tärkeää tämä on esimerkiksi virheellisten todistajalausuntojen tai traumaattisten lapsuudenkokemusten yhteydessä”, Greene kiteyttää tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!