Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jodrell Bank vastaanotti Luna 11:n kuvasignaaleja

Tiede
 
Helsingin Sanomat

1966 syyskuussa. Neuvostoliiton kuusatelliitti Luna-11 lähetti tiistaina maahan Neuvostoliiton ensimmäiset kuukuvat, jotka on otettu kuuta kiertävältä radalta.

Mutta neuvostoviranomaiset, jotka viivyttivät ilmoitusta Luna-11:n lennon onnistumisesta lähes puolentoista vuorokauden ajan, eivät ole vahvistaneet tietoa. Toistaiseksi ei tiedetä, milloin ensimmäiset kuukuvat laskettaisiin julkisuuteen.

Ainoa tieto kuvien olemassaolosta tuli Englannista Jodrell Bankin radioteleskooppiasemalta, jonka johtaja Sir Bernard Lovell sanoi taltioineensa 30 minuutin ajan kuvasignaaleja, jotka hän sanoi tulkitsevansa niin pian kuin mahdollista.

Lovell oli aikaisemmin tänä vuonna venäläisiä nopeampi ottaessaan vastaan maailman ensimmäisen pehmeästi kuuhun laskeutuneen avaruusaluksen Luna-9:n lähettämiä kuvasignaaleja ja ehtiessä julkaista kuukuvat ennen virallisia venäläisten kehittämiä kuvia.

Luna-11 asettui radalle kuun ympäri liittyen näin aikaisemmin lähetetyn venäläisen kuusatelliitin Luna-10:n ja amerikkalaisen Luna Orbiterin seuraan. Ensimmäinen tieto onnistuneesta radalle asettumisesta saatiin myös Jodrell Bankista. Venäläiset ilmoittivat saman asian vasta maanantaina keskipäivällä.

– – – Lovell ennusti myös, että Luna-11 saattaisi yrittää vielä pehmeätä laskeutumista kuuhun. Moskovassa olevat asiantuntijat sanoivat, että jos tämä Lovellin arvelu on oikea, se saattaa selittää tiedonantojen harvinaisen niukkuuden muutoin onnistuneessa kokeessa. Luna-9 otti historian ensimmäiset kuvat kuun pinnasta samoin kuin venäläisten vuonna 1959 lähettämä raketti välitti ensimmäiset kuvat kuun ”pimeältä” puolelta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit