Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marsissa selviytymistä voi opiskella yliopiston vapaalla kurssilla

Kurssi tarjoaa peruskäsitteet: kuinka elää avaruudessa ilman ilmaa, kuinka kasvattaa Marsissa ruokaa ja miten löytää vettä.

Tiede
 
Twentieth Century Fox
Yksin Marsissa, kuten näyttelijä Matt Damon samannimisessä elokuvassa. Nyt voi käydä yliopiston kurssin, jolla opitaan selviytymään Marsin karuissa oloissa.
Yksin Marsissa, kuten näyttelijä Matt Damon samannimisessä elokuvassa. Nyt voi käydä yliopiston kurssin, jolla opitaan selviytymään Marsin karuissa oloissa. Kuva: Twentieth Century Fox

Marsiin ihminen menee ennemmin tai myöhemmin, yksin tai ryhmässä. Mutta Marsin-matkaan voi nyt jo valmistautua yliopiston vapaalla kurssilla.

Ilmaisen kurssin ja verkkokurssin tarjoaa Monashin yliopisto Melbournessa Australiassa. Ilmoitus kurssista tuli elokuun lopulla samoihin aikoihin, kun ryhmä vapaaehtoisia oli lopettanut vuoden mittaisen harjoittelunsa Marsin kaltaisissa oloissa Havaijilla.

Kurssin kokosivat astrofyysikko Jasmina Lazendic-Galloway ja kemian professori Tina Overton, kertoo verkkolehti Mashable.

Kurssin nimi on vapaasti suomennettuna ”Kuinka selvitä Marsissa. Mars-tutkimuksen tiedettä.”

Kurssi kestää yli neljä viikkoa kolme tuntia viikossa. Luennot alkavat 24. lokakuuta.

Kurssin idea syntyi sen kokoajien mukaan Andy Weirin bestselleristä Martian, jonka Into kustansi suomeksi nimellä Yksin Marsissa. Sen pohjalta tehtiin myös vuonna 2015 elokuva, jonka nimi oli suomessa myös Yksin Marsissa.

”Selvästikin siis pidimme kirjasta”, kertoo Lazendic-Galloway.

”Pidimme erityisesti siitä, että kirjassa tutkijat ovat ratkovat ongelmia. Avaruuselokuvissa on yleensä vain isoja egoja erilaisia vieraita olioita, alieneita”, Lazendic-Galloway sanoo.

”Tarina osoitti, mistä tieteessä todella on kysymys – se ei siis ole vain tylsiä ​​tosiasioita ja kaavoja, vaan sen avulla voi myös todella ratkoa ongelmia.”

Kurssi on tarkoitettu myös niille, joilla ei ole aiempaa kokemusta avaruustieteistä. Se tarjoaa peruskäsitteet: kuinka elää avaruudessa ilman ilmaa, kuinka kasvattaa Marsissa ruokaa ja miten löytää sieltä vettä.

Kurssin lopussa listataan oppilaat, joilla on riittävät perustiedot tutkia tapoja tuottaa vettä, happea, ruokaa ja energiaa punaisella planeetalla.

”Tiede ei ole vain kemiaa, tähtitiedettä tai fysiikkaa. Marsissa täytyy tietää ja osata vähän kaikkea”, Lazendic-Galloway selittää: ”Ensimmäiset Marsin siirtokunnat joutuvat kamppailemaan selviytyäkseen.”

Tutkijat haluavat kurssin myötä myös kertoa epäilijöille, että sadan vuoden kuluessa ihmisiä jo elää Marsissa.

Kulissien takana kun on jo paljon valmisteluja, myös yksityisellä puolella. ”Se mikä voidaan tehdä, se tehdään”, sanoo Lazendic-Galloway epäilijöille.

Jo 1 500 ihmistä on ilmoittautunut kurssille sen jälkeen, kun siitä kerrottiin elokuun lopussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!