Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amputoitu muistaa menettämänsä raajan jopa vuosikymmeniä myöhemmin

Sormensa tai kätensä menettäneillä on tuntemuksia, että raaja tai sen osa on yhä paikallaan. Nyt tämä on todennettu myös aivokuvista.

Tiede
 
Reijo Hietanen
Amputoidun aivot muistavat jopa vuosikymmeniä jäsenen katkaisun jälkeen tarkasti ne kädet ja sormet, jotka on menetetty.
Amputoidun aivot muistavat jopa vuosikymmeniä jäsenen katkaisun jälkeen tarkasti ne kädet ja sormet, jotka on menetetty. Kuva: Reijo Hietanen

Amputoidun aivot muistavat jopa vuosikymmeniä jäsenen katkaisun jälkeen tarkasti ne kädet ja sormet, jotka on menetetty.

Ilmiön löysivät aivoskannauksesssa Oxfordin yliopiston tutkijat. Löytö voi vaikuttaa siihen, miten proteeseja ohjaillaan.

”On luultu, että käden kuva saadaan esiintymään aivokuoressa vain, jos kättä ärsytetään. Oppikirjat kertovat, että tuo kuva pyyhkiytyy, kun ärsytys vaimenee”, pohtii tutkimuksen toteuttanut Tamar Makin.

Jos näin olisi, amputoinnin kokeneella ei olisi käden aivoalueella paljoakaan aktiivisuutta. Tutkijat tietävät kuitenkin, että amputoinnin kokeneilla ihmisillä on haamuraajoja, tunteita menetetyistä ruumiinosista.

Aivan kuin amputoitu tuntisi sormen liikkeen, jos joku pyytää siirtämään menettyä sormea.

Oxfordin käsi- ja aivolaboratorio käytti asian tutkimiseen tehokasta aivoskanneria. Se kuvasi kahden ihmisen aivoja.

Heidät oli amputoitu. He olivat menettäneet vasemman kätensä 25 ja 31 vuotta sitten. Molemmat kokivat silti yhä elävästi aaveraajat.

Lisäksi tutkittiin yhtätoista ihmistä, joilla oli yhä molemmat kädet. He olivat oikeakätisiä. Koehenkilöitä pyydettiin siirtämään vasemman käden yksittäisiä sormia, kertoo verkkolehti Science Daily.

Amputoitujen aivoissa oli yhä toimintaa, joka liittyi vasempaan käteen. Se oli tosin heikompaa kuin se aivokuva, joka saatiin kaksikätisiltä, kertoo tutkimusta johtanut Sanne Kikkert.

Tutkijat osoittivat näin, että tieto raajoista on säilynyt amputoitujen aivoissa, joskin piilevänä.

Kikkert sanoo, että aivot eivät pyyhikään vanhaa tietoa, vaikka aivojen osat voivat järjestyvät uudelleen. Löytö avaa uusia näkymiä sille, että proteeseja voisi ohjata suoraan aivojen komennolla.

Yksi tutkituista oli Chris Sole. Hänen kätensä oli amputoitu vuonna 1989.

Sole valittiin tutkimukseen, koska hän oli kokenut vahvasti haamuraajan: ”Tuntuu siltä kuin sormia voisi yhä liikuttaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!