Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koiratutkija Sfäärissä: Omistajat ylitulkitsevat koiriensa tunteita

Eläinlääketieteen professori Outi Vainio ei pidä koirien inhimillistämistä ongelmana, kunhan siitä ei koidu koiralle haittaa.

Tiede
 
Sfääri – tieteen ohituskaista – osa 18
Sfääri – tieteen ohituskaista – osa 18
Sfäärin tämän viikon tiedevieras on koirien tunteita tutkinut eläinlääketieteen professori Outi Vainio. Avaruusaiheisia uutisia kommentoi käsikirjoittaja ja scifi-intoilija Outi Keskevaari. Ohjelman juontaa Ivan Puopolo.

Koirat ymmärtävät ihmisten höpinöitä tarkemmin kuin mitä tutkijat ovat uskoneet, unkarilaiset tutkijat kertoivat hiljattain. Moni koiranomistaja kokee lemmikkinsä ymmärtävän vielä paljon enemmänkin – tuleehan koira tökkimään kuonollaan ja lohduttamaan, kun olet allapäin.

Tämä ei vielä vakuuta koirien myötätuntoisuudesta HSTV:n tiedeohjelma Sfäärin tämänviikkoista vierasta Outi Vainiota, joka tutkii koirien mielenliikkeitä Helsingin yliopistossa.

”Koira voi käyttäytyä sillä tavalla, että se osoittaa empatiaa, ja ihmiset kokevat sen positiivisena osanottona. Mutta virallisen käsityksen mukaan koirilla ei olisi tällaista empaattisuuden tunnetta”, professori kertoo ja täsmentää, että joillain muilla eläimillä myötätunnosta on kyllä saatu vihjeitä.

Sfääri: Vieraana koirien tunteita tutkinut Outi Vainio
Sfääri: Vieraana koirien tunteita tutkinut Outi Vainio
HSTV:n tideohjelma-Sfäärin vieraana on koirien tunteita tutkinut elänlääketieteen professori Outi Vainio.

Ongelma on siinä, ettemme todella voi tietää, ilmentääkö vaikka ihmisen myötätuntoa muistuttava käytös koiralla samanlaista tunnetta kuin meillä. Tieteellinen vahvistus asiasta saadaan esimerkiksi aivojen magneettikuvausten avulla.

Sen tutkimukset ovat vahvistaneet, että koirat jakavat kanssamme sellaisia perustunteita kuin iloa, mielihyvää, surua, pelkoa ja aggressiota. Koiran kateus tai häpeä voivat sen sijaan syntyä ihmisen korvien välissä.

”En sano, että se on paha asia silloin, jos siitä ei ole koiralle haittaa”, Vainio pohtii.

Sfäärissä perataan myös viime viikon mieleenpainuvimpia tiedeuutisia juontaja Ivan Puopolon ja käsikirjoittaja Outi Keskevaarin voimin.

Sfääri: Vieraana scifi-intoilija Outi Keskevaari
Sfääri: Vieraana scifi-intoilija Outi Keskevaari
HSTV:n tiedeohjelma-Sfäärissä tiedeuutisista keskustelemassa on käsikirjoittaja ja scifi-intoilija Outi Keskevaari.
Sfääri: Mitä tarkoittaa terveellinen ruoka?
Sfääri: Mitä tarkoittaa terveellinen ruoka?
HSTV:n tiedeohjelma-Sfäärissä pohditaan ruokaa. Kaikki haluavat syödä terveellisesti, mutta mitä todella tarkoittaa terveellinen ruoka?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!