Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Se ei kuule meitä, se on robotti, kyllä me voimme ottaa pöydästä” – robottivahti ei pidättele ihmisiä

Vaikka ihmiset pohtivat, että robotti pystyy näkemään heidät, niin harva uskoo että robotti voisi estää ihmisiä tai raportoida muille heidän tekemisistään.

Tiede
 
Robotti ei pysty helposti vahtimaan ihmistä. Kuvassa Bossa Nova -yhtiön Mobi-alustalle tekemä robotti.
Robotti ei pysty helposti vahtimaan ihmistä. Kuvassa Bossa Nova -yhtiön Mobi-alustalle tekemä robotti.

Ihmiset eivät näytä tottelevan robottivahteja kuten tavallisia vartijoita. Kokeessa opiskelijat varastivat ruokaa robottivahdin konenäön edessä.

Kokeessa tutkija Guy Hoffman Cornellin yliopistosta laittoi robotin vahtimaan pöytää opiskelijahuoneessa. Pöydällä oli pikkupurtavaa. Pöydän päällä oli selvästi kirjoitettu lappu, jossa luki ”varattu”.

Kokeessa vahtina käytettiin Mobi-robottia, jolla ei ole uhkaava ulkonäkö. Sillä on kuitenkin ”silmät” eli konenäkö, jolla se pystyi seuraamaan koko huonetta. Se osoittautui huonoksi pelotteeksi.

Seitsemän prosenttia pöydän ohittaneista otti pöydästä ruokaa, kun robotti oli pöydän ääressä. Kun robotti ei vahtinut pöytää, siitä nappasi välipalan kahdeksan prosenttia, kertoo New Scientist. Jos pöydän ääressä istui ihminen, välipalan nappasi vain kaksi prosenttia paikalle osuneista ihmisistä.

”Se ei kuule meitä. Se on robotti. Kyllä me voimme ottaa pöydästä”, tallennettiin yhden opiskelijan sanoneen.

Hoffmania kiinnostaa selvittää, miten ihmiset toimivat, kun robotit tulevat arkiseen ympäristöön.

”Puhumme siitä, että robotit tulevat terveydenhoitoon, koulutuksen ja armeijan. Ne ovat paikkoja, jossa eettisellä käytöksellä on merkitystä.”

Kokeissa ihmiset ovat halunneet testata, voisivatko he vetää robottia nenästä, kertoi Hoffman insinöörien kokouksessa New Yorkissa äskettäin.

Robotti ei puhunut tai seurannut ihmisten silmiä, muistuttaa Matthias Scheutz Tuftsin yliopistosta:

”Vaikka ihmiset pohtivat, että robotti pystyi näkemään heidät, niin harva uskoi että robotti voisi estää ihmisiä tai raportoida muille heidän tekemisistään.”

Robotti ei sellaisenaan ole sen moraalisempi kuin ohjeistava kyltti. Robotin pitäisi esimerkiksi kääntää päätään ja näyttää siltä, että se paheksuu ihmistä, joka nappaa välipaloja, sanovat tutkijat. Jos robotin pukisi vartijaksi, se ehkä auttaisi.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!