Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juno löysi Jupiterin navoilta myrskyjä

Kuvista paljastuu aurinkokunnan myrskyisin sää.

Tiede
 
nasa
Juno-luotain otti ensi kertaa valokuvia kaasuplaneetta Jupiterin napaseuduista ohilennollaan 27. elokuuta. Kuvassa pohjoisnapa näkyy noin kaksi tuntia ennen kuin Juno oli lähimmillään napaa eli 195000 kilometrin päästä.
Juno-luotain otti ensi kertaa valokuvia kaasuplaneetta Jupiterin napaseuduista ohilennollaan 27. elokuuta. Kuvassa pohjoisnapa näkyy noin kaksi tuntia ennen kuin Juno oli lähimmillään napaa eli 195000 kilometrin päästä. Kuva: nasa

Jupiteria kiertävä Juno-luotain on lähettänyt kaasuplaneetan navoilta kuvia, joista paljastuu aurinkokunnan myrskyisin sää.

Tähän asti ei tarkasti tiedetty, miltä Jupiterin napaseudut näyttävät. Juno ohitti napaseudut 27. elokuuta ja oli lähimmillään vain 4 200 kilometrin päässä Jupiterin kaasukerrosten yläpilvistä. Ohilento kesti kaikkineen kuusi tuntia.

Nasa ei ole vielä julkaissut aivan lähikuvia. Jutun kuva on otettu etelänavan seudulta noin tunti ennen lähintä kohtaamista, noin 94 500 kilometrin päästä.

Juno lähti Jupiterille Cape Canaveralista Floridasta 5. elokuuta 2011. Se asettui Jupiterin kiertoradalle 4. heinäkuuta tänä vuonna.

”Napojen seudulla ei ole merkkejä leveistä nauhoista, joita olemme tottuneet näkemään päiväntasaajan lähellä. Aivan kuin nämä kuvat eivät olisi Jupiterista”, sanoo Scott Bolton, Junon päätutkija Southwestin tutkimusinstituutista San Antoniossa.

”Pilvet näyttävät napaseuduilla heijastavan varjoja. Tämä viittaa siihen, että jotkin pilvet ovat korkeammalla kuin muut.”

Junolla on vielä 36:n eri ohituslennon aikana tilaisuus tutkia Jupiterin ainutlaatuisia napaseutuja.

JunoCam-kameran lisäksi Junon kahdeksan muuta mittalaitetta olivat virittyneitä ohilennon aikana. Yksi niistä kuvasi napaseutuja infrapunavalon aallonpituuksilla. Niiden avulla nähtiin Jupiterin etelänavan revontulet.

Waves-laitteella tallennettiin aavemaisia ääniä, jotka tulivat planeetalta. Radioäänet on tiedetty jo 1950-luvulta, mutta niitä ei ole aiemmin voitu tutkia näin läheltä.

nasa
Jupiterin etelänavalla roihuavat revontulet.
Jupiterin etelänavalla roihuavat revontulet.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!