Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuinka sukellus­veneessä ja avaruus­raketissa pystyy hengittämään?

Tiede
 
Harry Lehto

Toivo Honkakoski, 6

Ilmassa täytyy olla noin viidesosa happea, jotta ihminen voi hengittää hyvin. Ihmisen hengitys kuluttaa päivässä noin 700 grammaa happea.

Sukellusveneeseen voidaan ottaa isot kanisterit nestemäistä happea, mutta se ei kauan riitä. Happea saadaan lisää, kun merivedestä tehtyä juomavettä hajotetaan sähkön avulla.

Uloshengityksessä ihmisestä poistuu hiilidioksidia ja vesihöyryä, jotka saastuttavat helposti ilman suljetussa tilassa. Tämän takia hiilidioksidi poistetaan sukellusveneen ilmasta kaasupesureilla ja ylimääräinen vesihöyry ilmankuivaimilla. Molemmat vapautetaan sitten meriveteen.

Avaruusaluksissa tilanne on hieman toisenlainen, sillä ne ovat kauempana maapallon vedestä ja kaasuista. Happea tehdään usein aluksessa vedestä, joka on otettu mukaan maasta tai kerätty kuivaimilla hengitysilmasta. Miehistö voi käyttää myös korkeapaineisten happisäiliöiden happea. Lisäksi he voivat hyödyntää happikynttilöiksi kutsuttavia laitteita, jotka tuottavat happea. Hiilidioksidi kerätään pois ilmasta ja vapautetaan ylimääräisen vedyn kanssa avaruuteen.

Tulevaisuuden pitkillä avaruusmatkoilla, kuten Marsiin suuntautuvilla reissuilla, ei voida heittää mitään hukkaan. Avaruusalusten niin sanotut suljetut järjestelmät takaavat, että hengitysilma saadaan riittämään.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit