Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi hiukset kasvavat loputtomasti toisin kuin ihmisen muut karvat?

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Heidi Piiroinen
Yksi hius voi kasvaa seitsemän vuotta.
Yksi hius voi kasvaa seitsemän vuotta. Kuva: Heidi Piiroinen

Helmi Ikola, 6

Hiukset ja ihokarvat kasvavat ihon pinnanalaisista karvatupista. Läpi elämän karvatupet vuorottelevat kasvu- ja lepovaiheen välillä. Vain kasvuvaiheessa muodostuu uutta karvaa. Karvatupen siirryttyä lepovaiheeseen karva irtoaa.

Karvatupet kasvattavat karvaa kaikkialla kehossa yhtä nopeasti, eikä hiusten ja ihokarvojen kasvunopeudessa ole merkittävää eroa.

Hiukset kasvavat muita ihokarvoja pidemmiksi, koska päälaella karvatuppien kasvuvaihe kestää paljon pidempään kuin muualla kehossa. Hiuksetkaan eivät kasva loputtomasti, mutta yksi hius voi kasvaa jopa seitsemän vuotta.

Emme vielä tiedä, mikä säätelee kasvuvaiheen pituutta kehon eri osissa. Emme myöskään tiedä, miksi juuri tukka kasvaa pitkäksi. Tästä on kuitenkin esitetty veikkauksia.

Hiukset ovat saattaneet olla tärkeä suoja auringon porotusta vastaan. On myös mahdollista, että ihmisen esi-isät ovat suosineet pidempitukkaisia puolisoita, jotka siksi saivat enemmän lapsia. Vähitellen koko ihmiskunnalle kehittyi pitkäksi kasvavat hiukset.

Marja Mikkola

molekyylibiologian dosentti

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit