Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säilöttyä rehukaalia sianruokintakokeisiin Nummella

Tiede
 
Helsingin Sanomat

1966 syyskuussa. Tyytyväisinä röhkivät tulevat joulupossut agrologi Yrjö Karhun sikalassa Nummen Kovelan kylässä. Siat ovat tyytyväisiä siitä huolimatta, että niiden ruokavalio on perin poikkeava siitä mihin yleensä on totuttu. Agrologi Karhu syöttää sioilleen kymmenen kuukauden aikana rehukaalista tehtyä AlV-rehua. Vain parin kesäkuukauden aikana ruokana on tuore rehukaali.

Syytä tyytyväiseen odotukseen on myös lihakaupan asiakkaalla, sillä agrologi Karhu uskoo pystyvänsä ennen pitkää kasvattamaan ohutsilavaisia sikoja. Tätä varten on jo hankittu karju ja sopivia emakoita.

Parin vuoden ajan on toimeenpantu erilaisia ruokintakokeita. Kokeiden avulla on päädytty nykyiseen seokseen: 100 kg rehukaalin ja rypsin sekoitusta, 20 kg ohrajauhoa, 2,5 kg maitopulveria sekä tietenkin suolat, rehufosfaatit ja tarpeelliset hivenaineet.

Rehukaali kasvaa omilla pelloilla ja ajetaan silppurilla tarvittaessa jopa viiteenkin kertaan. Pääasia on, että siitä tulee sopivaa suuhunpantavaa. Tämän seoksen lisäksi saavat siat vain vettä. Isäntä on laskenut, että ruokinta tällä tavalla maksaa vain kolmanneksen siitä mitä se maksaisi jos syötettäisiin esimerkiksi viherjauhoa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!