Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pullervo, Mitro, Ritva ja parisataa muuta tuttua saimaannorppaa sai kuvansa nettigalleriaan

Tunnistettujen norppien muotokuvien avulla on tarkoitus kerätä Saimaan-kävijöiltä lisää havaintoja erittäin uhanalaisesta lajista.

Tiede
 
UEF / WWF
Pullervo on erikoisen vaalea, iso uros. Se tuli monelle tutuksi, kun esiintyi viime toukokuussa Norppalive-kameran kuvissa yhdessä Siirin kanssa. Asiantuntijat tunsivat Pullervon koodinimellä Phs106. Paremmasta nimestä käytiin kilpailu, johon tuli yli 6000 ehdotusta.
Pullervo on erikoisen vaalea, iso uros. Se tuli monelle tutuksi, kun esiintyi viime toukokuussa Norppalive-kameran kuvissa yhdessä Siirin kanssa. Asiantuntijat tunsivat Pullervon koodinimellä Phs106. Paremmasta nimestä käytiin kilpailu, johon tuli yli 6000 ehdotusta. Kuva: UEF / WWF

Saimaannorppien muotokuvia on nyt yleisön ihailtavana Norppagalleriassa. Nettisivut sisältävät kuvia ja perustietoa paristasadasta tunnistetusta saimaannorpasta.

Kuvakoosteen ovat toteuttaneet suojelujärjestö WWF, Itä-Suomen yliopisto sekä Metsähallituksen luontopalvelut. Tarkoitus on kerätä yleisöltä lisää havaintoja erittäin uhanalaisesta lajista.

Saimaassa sukeltelee yli 300 norppaa, joista suuri osa on jo tunnistettu yksilöllisten turkkikuvioiden ansiosta. Kiemuroiden vaihtelun huomaa, kun galleriaa selaa. Pulleista kyljistä löytyy jos jonkinlaista pyörylää.

Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmä on jo vuosien ajan kuvannut ja tunnistanut norppia. Norppagallerian kautta kuka tahansa, joka on onnistunut kuvaamaan norpan, voi lähettää otoksensa helposti tutkijoille.

”On mahtavaa, jos saamme yleisön osallistumaan. Kuvien kerääminen hyödyttää saimaannorpan suojelua ja tutkimusta usealla tapaa. Näin saatua tietoa voidaan hyödyntää muiden menetelmien täydentäjänä tutkimuksessa ja kannan seurannassa, esimerkiksi kannan koon arvioinnissa tai yksilöiden elämänkaaren selvittämisessä”, Itä-Suomen yliopiston tutkija Meeri Koivuniemi sanoo.

Hän muistuttaa, ettei hylkeitä saa kuvatessa häiritä. Tunnistamista varten riittävän hyviä kuvia saa otettua kauempaakin.

Vaikkei onnistuisi nappaamaan norpasta kuvaa, Norppagallerian kautta voi lähettää tiedon havainnosta. Nekin auttavat norppien levinneisyyden selvittämisessä.

”Erityisesti olemme kiinnostuneita näköhavainnoista alueilta, joilla norppaa ei tavata usein”, Metsähallituksen suojelubiologi Miina Auttila sanoo.

UEF / WWF
Mitro on Pihlajaveden poikia. Se hylkäsi vakiokivensä, kun häiriintyi ilmeisesti lähelle rakennetusta kesämökistä. Uros tavattiin kolmena kesänä peräkkäin peräti 35 kilometrin päässä entiseltä alueeltaan.
Mitro on Pihlajaveden poikia. Se hylkäsi vakiokivensä, kun häiriintyi ilmeisesti lähelle rakennetusta kesämökistä. Uros tavattiin kolmena kesänä peräkkäin peräti 35 kilometrin päässä entiseltä alueeltaan.
UEF / WWF
Ritva ui ja pötköttelee kallioilla Haukivedellä. Se on nähty siellä 20 kertaa vuosina 1998-2015.
Ritva ui ja pötköttelee kallioilla Haukivedellä. Se on nähty siellä 20 kertaa vuosina 1998-2015.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!