Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keittiöstä erillinen ruokailutila pitää asukkaat hoikempina

Ihminen syö sitä enemmän, mitä helpommin ruoka on haettavissa.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Reilika Landén
Vanhan ajan ruokasali tukee painonhallintaa.
Vanhan ajan ruokasali tukee painonhallintaa. Kuva: Reilika Landén

Kodin tai työpaikan keittiö- ja ruokasaliratkaisu saattaa ohjailla, kuinka paljon syöt. Tämän osoitti koe, jonka järjestivät Yhdysvalloissa apulaisprofessori ja arkkitehti Kim Rollings sekä ympäristöpsykologi Nancy Wells.

He värväsivät vapaaehtoisia opiskelijoita syömään buffet-aterian Cornellin yliopiston ruokalaboratorioon. Tutkijakaksikko muunteli ruokailutilaa sermien avulla, niin että välillä keitto- ja ruokailutila olivat yhtenäiset, välillä erilliset.

Tulos oli, että koehenkilöt noutivat herkemmin lisää ruokaa, kun tila oli yhtenäinen eli ruokaa oli vaivatonta hakea.

”Asunnon pohja voi vaikuttaa siihen, miten runsaasti syömme. Avokeittiömallissa ruoka on paremmin näkyvillä ja näppärämmin saatavilla kuin jos ruokailu tapahtuu erillisessä ruokasalissa. Nousemme todennäköisemmin ylös, haemme ruokaa useammin ja syömme enemmän”, Rollings sanoo tiedotteessa.

Helppo pääsy ruokapadoille usuttaa myös ottamaan isompia annoksia. Jos ruokailutila oli erillään keittiöstä, lautaselle ja suuhun päätyi keskimäärin 170 kilokaloria vähemmän. Energiamäärä vastaan esimerkiksi purkillista maitorahkaa tai yhtä tuhtia voileipää.

Ajan mittaan ero voi näkyä vaa’alla, tutkijat huomauttavat.

Rollingsin mukaan ruokailutilaa onkin syytä harkita. On parempi, jos ruoka pitää hakea eri paikasta kuin missä se syödään.

Tutkimuksen julkaisi Environment and Behavior.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!