Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko eläintä, joka ei tunne kipua tai kärsi siitä, että sitä kasvatetaan ruoaksi?

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Pekka Elomaa
Torakatkin saattavat kärsiä, jos niistä aletaan tehdä ruokaa.
Torakatkin saattavat kärsiä, jos niistä aletaan tehdä ruokaa. Kuva: Pekka Elomaa

Tytti Ojala, 10 ja Veikko Ojala, 7

Luultavasti ei ole. Ilmeisesti kaikki selkärankaiset, mukaan lukien kalat, pystyvät kivun kokemiseen. Viimeaikainen tutkimus on lisännyt joukkoon selkärangattomia eläimiä, kuten mustekalat, ravut ja hummerit.

Kärsimyksellä tarkoitetaan negatiivisia tunteita, kuten ahdistusta, pelkoa tai stressikokemusta. Ne ovat vanhaa alkuperää ja esiintyvät yleisesti eläinkunnassa. Tuotantoeläimet pystyvät siis paitsi kokemaan kipua myös kärsimään.

Mahdollinen poikkeus saattavat olla hyönteiset. Niiden kipukyvystä ei ole varmaa näyttöä. Niidenkin kohdalla tutkimus viittaa erilaisiin kognitiivisiin kykyihin ja jopa tunteisiin. On siis mahdollista, että hyönteisetkin kärsivät.

Mielekkäimpiä vaihtoehtoja kivuttomaan ruoantuotantoon ovat kasviproteiini ja keinoliha. Keinolihaa voidaan tuottaa kantasoluista kasvattamalla tai kokoamalla lihan rakenne kasvimaailman aineksista. Näin tuotettu liha ei tunne kipua eikä kärsimystä.

Elisa Aaltola

tutkija, filosofian dosentti

Turun yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!