Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Jääkarhujen ruoka-aika lyhenee lyhenemistään

Jäätön aika on pidentynyt seitsemällä viikolla, ja sama suuntaus jatkuu.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Mario Hoppmann / imaggeo.egu.eu
Jääkarhu tunnustelee ohutta merijäätä.
Jääkarhu tunnustelee ohutta merijäätä. Kuva: Mario Hoppmann / imaggeo.egu.eu

Jääkarhujen ruoanhankintakausi on nyt peräti seitsemän viikkoa lyhyempi kuin 35 vuotta sitten – ja se lyhenee edelleen.

Pohjoinen merijää hupenee, ja jääkarhut tarvitsevat sitä ruoan hankkimiseen. Uimalla ne eivät saa hylkeitä kiinni, ja maallakin mahdolliset saaliseläimet pötkivät niiltä pakoon.

Sen sijaan jäällä jääkarhut ovat ässiä: ne odottavat kärsivällisesti, että hylkeen on pakko nousta reiästä hengittämään, ja nappaavat sen kiinni silloin.

”Jääkarhut kykenevät elämään maalla osan vuodesta, mutta nimenomaan jäältä ne metsästävät pääosan tarvitsemastaan ruoasta”, kiteyttää tutkija Kristin Laidre Washingtonin yliopiston tiedotteessa.

Jääkarhu tarvitsee lunta ja jäätä myös lisääntymiseensä ja siirtymiseen paikasta toiseen. Siksi jääpeitteen katoaminen on ajanut ne ahtaalle.

Washingtonin yliopiston tutkijat selvittivät jääkarhujen ahdinkoa satelliittikuvien avulla. He analysoivat jääpeitteen muutoksia kaikkien 19 tunnetun jääkarhuyhteisön asuinalueilla 35 vuoden ajalta. Tietoa kerättiin Nasan satelliittikuvista ja raporteista vuosilta 1979–2014.

Kävi ilmi, että jokaisen jääkarhupopulaation kotiseudulla meri pysyi auki joka vuosikymmen 7–19 päivää pidempään. Jäätön kesä eli aika, jolloin jääkarhujen on pakko elää maalla, venyi kummastakin päästä. Keväällä jää suli yhä aiemmin ja syksyllä vedet jäätyivät yhä myöhemmin.

Tutkijoiden mukaan keväinen sulaminen aikaistui 3–9 päivää vuosikymmenessä. Syksyinen jäätyminen myöheni saman verran. Meri lilluu nyt siis seitsemisen viikkoa pidempään ilman jääkantta kuin 1970-luvun lopussa. Se tarkoittaa jääkarhuille huomattavasti entistä lyhempää ruoanhankinta-aikaa, tutkijat summaavat.

”Jos suunta jatkuu, jääkarhujen jäätön aika pitenee vielä 6–7 viikkoa vuosisadan puoliväliin mennessä”, sanoo tutkijaryhmään kuuluva Harry Stern.

Hänen mukaansa näin tulee ilmeisesti myös käymään. Jääpeitteen muutostahti näyttää jatkuvan samanlaisena kuin nyt.

Tutkimuksen julkaisi The Cryosphere.

Kristin Laidre / University of Washington
Kolme täysikasvuista jääkarhua merijäällä Kaakkois-Grönlannissa.
Kolme täysikasvuista jääkarhua merijäällä Kaakkois-Grönlannissa.
Nasa
Jäämerta satelliittikuvassa 2016.
Jäämerta satelliittikuvassa 2016.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!