Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sävelet siirsivät esineitä Aalto-yliopiston kokeessa

Aalto-yliopiston tutkijat hallitsivat sävelillä esimerkiksi metallinpalasia. Äänillä voisi ehkä yhdistellä nestepisaroita laboratorioissa tai liikutella mikrolaitteiden pieniä osasia.

Tiede
 
Quan Zhou / Aalto University
Käsitelty valokuva näyttää, miten metallinpala siirtyi äänten ohjaamana värähtelevällä levyllä juuri kuten tutkijat halusivat.
Käsitelty valokuva näyttää, miten metallinpala siirtyi äänten ohjaamana värähtelevällä levyllä juuri kuten tutkijat halusivat. Kuva: Quan Zhou / Aalto University

Musiikki liikuttaa ihmistä, mutta sävelet pystyvät liikuttelemaan myös esineitä. Ainakin pieniä esineitä, osoittivat Aalto-yliopiston tutkijat.

He liikuttelivat vesipisaroita, kasvien siemeninä ja metallikappaleita värähtelevällä levyllä eri äänien avulla. He saivat ohjatuksi esineet levyllä vieläpä haluamiinsa suuntiin.

Menetelmällä voisi olla käyttöä esimerkiksi elektroniikkateollisuudessa ja laboratorioissa, joissa pitää liikutella ja yhdistellä pieniä osasia ja pisaroita, tutkijat uskovat.

Koe voi kuulostaa oudolta, mutta tulos on merkittävä. Tähän asti tutkijat ovat ajatelleet, että värähtelevällä levyllä olevat esineet liikkuvat pitkälti sattumanvaraisesti. Nyt niitä voikin ohjata.

”Sovelluskohteita voisivat olla mikroelekroniikkasirujen liikuttelu ja lajittelu, lääkepartikkeleiden syöttö farmaseuttisiin sovelluksiin sekä pienten nestemäärien käsittely laboratoriosiruissa”, tutkija Quan Zhou sanoo. Zhou on apulaisprofessorina Aalto-yliopistossa sähkötekniikan ja automaation laitoksella.

Temppua on tutkittu kauan. Jo 1700-luvun lopulla saksalainen fyysikko ja muusikko Ernst Chladni liikutteli hiekkaa värähtelevällä levyllä.

Chladni huomasi, että kun levy värähteli jollakin taajuudella, hiekka asettui lopulta taajuuden määrittämiin kohtiin viivoiksi. Niitä alettiin sanoa solmuviivoiksi. Esimerkiksi kitaran kanteen syntyy solmuviivoja eri taajuuksilla. Solmuviivat syntyvät kohtiin, joissa värähtely on vähäisintä.

Wikimedia Commons

Tähän asti on ajateltu, että esineet liikkuvat levyllä sattumanvaraisesti, kunnes ne saavuttavat solmuviivat.

”Näytimme, että liike on ennustettavaa myös solmuviivojen ulkopuolella. Kun esineiden ei tarvitse olla solmuviivalla, voimme paljon vapaammin hallita liikettä”, Zhou sanoo.

Kolmen vuoden tutkimuksen jälkeen Aallon tutkijat pystyivät hallitsemaan äänillä samaan aikaan jopa kuutta esinettä, vaikka he käyttivät vain yhtä äänilähdettä. Se oli Zhoun mukaan maailmanennätys siinä, kuinka monta itsenäistä liikettä voidaan hallita yhden äänilähteen avulla.

Tutkimukseen osallistuneen Veikko Sariolan mukaan se on ”akustiikan ja robotiikan välimaastossa”. Sariola on nykyisin apulaisprofessorina Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Zhoun ryhmä laittoi esineet piilevylle, jonka koko oli viisi kertaa viisi senttimetriä. Levyn alla oli värähtelevä kide, joka sai levyn värähtelemään. Esineitä kuten metallinpalasia kuvattiin videokameralla, joka oli yhdistetty tietokoneeseen. Tietokone rekisteröi esineiden sijainnin.

”Sitten soitettiin ääniä, jotka saattoi kuulla”, Sariola kuvailee.

Jokaista ääntä vastasi jokin värähtelykuvio levyllä. Kuvion suunta määräsi, mihin suuntaan esine seuraavaksi etenisi. Tietokone valitsi äänen sen mukaan, mikä äänistä liikuttaa esineitä todennäköisimmin haluttuun suuntaan. Tällä tavalla tutkijat pystyivät ohjaamaan esineitä.

Rajana esineiden liikuttelulle voi olla niiden koko. Kokeessa oli hyvin pieniä esineitä.

”Minkä tahansa liikuttaminen vaatii energiaa, ja värähtely tai äänenpaine ei siirrä energiaa kovinkaan paljon. Siksi esineet olivat pieniä. Toisaalta äänet ja värähtelyt ovat aaltoja. Ehkä voisimme liikutella kelluvia esineitä aaltojen avulla”, Zhou pohtii.

Miten mahtaisivat esineet liikkua, jos niille soitettaisiin ihan musiikkia?

”Pohdimme juuri, saisimmeko musiikkia soittamalla esineet tanssimaan rytmissä. Jos onnistumme, se voisi olla mielenkiintoinen tiede-esitys”, Zhou toteaa.

Tutkimus julkaistiin tiedelehdessä Nature Communications.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!