Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Biologia vaikuttaa parinvalintaan enemmän kuin haluamme myöntää, evoluutiopsykologi sanoo tiedeohjelma Sfäärissä

Dosentti Markus J. Rantala kertoo HSTV:n ohjelmassa myös, kannattaako miehen ajaa partansa ennen baariin lähtöä.

Tiede
 
Sfääri – tieteen ohituskaista – osa 20
Sfääri – tieteen ohituskaista – osa 20
Tällä viikolla HSTV:n tiedeohjelma Sfäärin vieraana on evoluutiobiologian dosentti Markus J. Rantala. Ohjelman juontaa Ivan Puopolo.

Meillä on samanlaiset arvot. Hän on niin hauska. Sielunkumppani. Aivan kuin olisimme tunteneet aina.

Näin ihastuneet usein kuvaavat tunteidensa kohdetta. Evoluutiobiologian dosenttia Markus J. Rantalaa selitykset eivät täysin vakuuta.

”Me saatetaan tietoisesti ajatella, että me ihastuttiin sen henkilön ihanaan luonteeseen, vaikka meidän tiedostamaton mieli olisi reagoinut nimenomaan henkilön ulkonäköön tai tuoksuun tai johonkin muuhun piirteeseen, mitä me ei pystytä tietämään”, hän sanoo HSTV:n tiedeohjelma Sfäärissä.

Väitettä tukevat muun muassa tutkimukset, joissa kauniin naisen kanssa keskusteleminen on nostanut miesten testosteronitasoja.

Tutkija Sfäärissä: "Sukupuolten välinen epätasa-arvo on maanviljelyksen syytä"
Tutkija Sfäärissä: "Sukupuolten välinen epätasa-arvo on maanviljelyksen syytä"
Markus J. Rantala sanoo, että maanviljelyksen kehittyminen johti naisten jäämiseen kotiin. Sfäärissä puhutaan myös ulkonäöstä. Evoluutiobiologin mukaan se on parinvalinnassa tärkeintä.

Kulttuurikin vaikuttaa siihen, millaisia ihmisiä pidämme puoleensavetävinä. Parinvalintaa tutkinut Rantala pitää kuitenkin biologian roolia hallitsevampana, vaikka sitä on vaikea huomata ja joidenkin myös hyväksyä. Hänen opettamaansa evoluutiopsykologiaa on soimattu muun muassa sovinismista, mitä dosentti itse pitää outona.

”Itse asiassa feministien kannattaisi rakastaa evoluutiopsykologiaa”, Rantala laukoo ja muistuttaa, ettei sukupuolten keskimääräisten eroavaisuuksien toteaminen selitä tai oikeuta epätasa-arvoa.

Ohjelmassa Rantala jakaa juontaja Ivan Puopololle myös viimeisimpään tutkimustietoon pohjautuvat vinkit siitä, kannattaako naisseuraa etsivän miehen ajaa partaansa vai ei.

Sfääri on HSTV:n viikoittainen tiedeohjelma, jossa paneudutaan tiedeilmiöihin uusista näkökulmista. Ohjelmassa käsitellään myös kuluneen viikon eniten ajatuksia herättäneet tiedeuutiset.

Aivoihin liittyvä väärä uskomus elää sitkeässä
Aivoihin liittyvä väärä uskomus elää sitkeässä
Sfääri murtaa joka viikko yhden myytin. Tällä kertaa vuorossa on aivoihin liittyvä uskomus.

Oikaisu 19.9. kello 11.00: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, Markus J. Rantala ei ole professori vaan dosentti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!