Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hampaat kertovat Mikael Forteliukselle, millainen oli ilmasto ihmisen alkukodissa

Koulukuntakiistan ratkaisuun tarvittiin Bemarin tuulilasinpyyhkijän moottori ja jousi.

Tiede
 
Kaveh Rostamkhani
Turkanajärvellä teutaroi muinoin virtahepoja. Niiden hampaista Mikael Fortelius on osaa päätellä, millainen ilmasto vallitsi ihmislajien syntysijoilla.
Turkanajärvellä teutaroi muinoin virtahepoja. Niiden hampaista Mikael Fortelius on osaa päätellä, millainen ilmasto vallitsi ihmislajien syntysijoilla. Kuva: Kaveh Rostamkhani
Kuka

Hampaiden kaivelija

  Mikael Fortelius, 62, on Helsingin yliopiston evoluutiopaleontologian professori.

  Työskentelee myös Oslon yliopistossa, Berliinin luonnontieteellisessä museossa ja Turkanajärvellä Keniassa.

  Erikoistunut muinaisten kavioeläinten hampaisiin.

  Puolet työurastaan koordinoinut Now-tietokantaa, joka on maailman johtava nisäkäsfossiilitietokanta.

  Kehittänyt ekometrian, jossa muinaisilmastoja päätellään tilastollisesti kavioeläinfossiilien hampaiden korkeuden ja muiden ominaisuuksien perusteella.

Berliini

Kun evoluutiopaleontologian professori Mikael Fortelius hymyilee työhuoneellaan Berliinin luonnontieteellisellä museolla, suusta paljastuu kaunis ja ehyt hammaskalusto. Ja mies on sentään tutkinut hampaiden kulumista intohimoisesti 40 vuotta.

”Hampaan kuuluukin kulua. Vasta hieman kuluneena hammas on tehokkaimmillaan”, hän sanoo.

Fortelius, 62, vierailee tämän vuoden Humboldt-palkittuna tutkijana Berliinissä ja on tuotteliaassa vireessä. Hiljan hän sai mallinnettua todisteita teorialleen, että ihmissuvun alkukotina pidetyn Turkanajärven alueella Pohjois-Keniassa jylläsi 4–1 miljoonaa vuotta sitten niin sanottu lajitehdas-turvapaikka.

Lajitehtaassa tietyn alueen ilmasto muuttuu ennen kuin samoin käy sen ympäristössä. Silloin etujoukkoalueen lajit saavat sopeutumisessa etumatkan ja valloittavat ympäristönsä.

Forteliuksen muinaisilmaston mallinnuksista huomataan, että Turkana-järven seutu kuivui ympäristöään aiemmin.

”Silti pelkkä karuuntuminen ei luo lajitehdasta, koska aavikolla ei enää juuri synny mitään. Karuuntuvan alueen liepeille pitää jäädä ilmastollisia turvapaikkoja tai keitaita. Näissä syntyy uusia yksilöitä, joista jotkut sattuvat menestymään hyvin myös ympäröivissä rankoissa oloissa.”

Turkanajärven itärannalla sijaitsi Forteliuksen mallinnusten mukaan pitkään tällainen keidas. Omojoki toi sinne vettä ja korvasi paikallisesti sateen puuttumista.

Juuri tuolta onkin löytynyt kosolti esi-isiemme fossiileja.

Forteliuksen mallinnusten perustana ovat hampaat. Muinaiseläinten fossiilit ovat usein hampaita, koska kiille säilyy elimistön osista parhaiten. Hampaista voi päätellä, millaisessa ilmastossa eläimet ovat ruokailleet.

”Hirvi ja hevonen ovat samankokoisia, mutta hevosen hammas on 20 kertaa suurempi. Jos hirven laittaa elämään kuivalle arolle, sen hampaat kuluvat niin nopeasti loppuun, ettei se ehdi lisääntyä.”

Fortelius tunnetaan paleontologiassa ekometria-menetelmän kehittäjänä. Ensioivalluksen siihen hän sai vuosituhannen vaihteessa kenttämatkalla Kiinassa, kun testaili hotellihuoneessa uutta tilasto-ohjelmaa tietokoneellaan.

Erääseen kuvaan tarvittiin kolme muuttujaa. Fortelius laittoi siihen umpimähkään hampaan löytöpaikan koordinaatit ja hampaan suhteellisen korkeuden.

”Tuloksista huomasin heti, että ohjelma näytti Euraasian mantereen sadantakartan.”

Sittemmin Fortelius on ennustanut nykyisten kavioeläinten hampaiden perusteella ahkerasti ilmastomuuttujia. Mitä korkeammat hampaat, sen kuivempaa. Mitä enemmän leikkauspintaa poskihampaissa, sen kylmempää. Mitä matalammat hampaat, sen vihreämpiä satelliittikuvia maastosta ja niin edelleen.

Massiivisella nykyisyyden pyörittelyllä tutkijat hiovat ekometriaa tarkemmaksi. Varsinainen tutkimuskohde on kuitenkin menneisyys.

”Etenkin muinaisesta sadannasta on vaikea saada parempia todisteita.”

Ekometria on vähitellen lyönyt läpi muinaisilmastojen mallinnuksessa. Kuusi vuotta sitten maineikas paleoantropologipariskunta Richard Leakey ja Meave Leakey kutsui Forteliuksen Turkanajärvelle.

”He olivat lapsuuteni sankareita, joten tietenkin menin.”

Leakeyt tutkivat esi-ihmisiä ja Fortelius esieläimiä. Jälkimmäisten kautta saadaan arvokasta tietoa siitä, millaisissa ilmasto- ja kasvillisuusoloissa esivanhempamme kehittyivät.

Niinpä Fortelius on viettänyt viime vuosina paljon aikaa viheliäisen kuumalla ja kuivalla Turkanajärvellä, jossa muinaisuudessa teutaroi virtahepoja.

Paleontologin uralle on riittänyt myös vähemmän Indiana Jones -henkisiä vaiheita. Niihin kuuluu pitkä koulukuntakiista siitä, johtuuko kavioeläinten hampaiden kuluminen kuivassa ilmastossa kuivasta heinästä vai siitä, että kuivan heinän seassa on pölyä ja hiekkaa.

Todistaakseen pölyteorian hölynpölyksi Kumpulan tutkijat rakensivat purentarobotin, johon voi laittaa hampaat ja purtavaa ja toistaa jauhantaliikettä kymmeniätuhansia kertoja.

”Kalibrointi onnistui hyvin osittain siksi, että robottiin laitettiin Bemarin tuulilasinpyyhkijän moottori ja jousi… Ja kyllä vain, heinä sinällään tuotti juuri sellaista jälkeä, jonka oli väitetty johtuvan pölystä!”

Kaveh Rostamkhani
Helsingin yliopiston professori Mikael Fortelius työskentelee myös Berliinin luonnontieteellisessä museossa.
Helsingin yliopiston professori Mikael Fortelius työskentelee myös Berliinin luonnontieteellisessä museossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!