Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten ja miksi kanat munivat joka päivä?

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Colourbox
Läheskään kaikista munista ei kuoriutuisi poikasia.
Läheskään kaikista munista ei kuoriutuisi poikasia. Kuva: Colourbox

Linnea Kostamo, 4

Pohjimmiltaan kanat munivat samasta syystä kuin muutkin linnut, tuottaakseen poikasia.

Muista linnuista kanat eroavat kuitenkin munimisen määrässä: sopivissa oloissa kana tosiaan munii melkein joka päivä. Oikeassa valaistuksessa kana myös munii vuoden ympäri, kun moni muu lintu munii vain pesueelle sopivana ajankohtana keväällä.

Lisäksi kana munii silloinkin, kun sen munasoluja ei ole hedelmöitetty. Suurimmasta osasta kananmunia ei koskaan kehittyisi poikasta.

Tällaiset munat eivät ole kanan alkioita vaan vertautuvat enemmänkin kuukautisvuotoon. Päällepäin eroa ei kuitenkaan näe paljaalla silmällä. Myös muilla linnuilla on tällaisia munia, mutta ei yhtä paljon kuin kanoilla.

Vaikka jo kanan esi-isät ovat luultavasti munineet paljon, nykykanan muninta on ihmisen tekemän jalostuksen tulosta. Ihminen kesytti kanan yli 4 000 vuotta sitten ja on sen jälkeen tietoisesti pyrkinyt muokkaamaan kanasta mahdollisimman usein munivan linnun.

Jokapäiväinen muninta on kanalle melkoinen ponnistus. Munan kuorta varten tarvitaan kalkkia, jonka kana ottaa omasta luustostaan. Niinpä kanan täytyy syödä kalkkipitoista ravintoa tai sen luut alkavat nopeasti haurastua.

Jarmo Valaja

kotieläintieteen professori

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!