Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkoholin hyödyt ilman krapulaa tai terveysvaikutuksia? – Tutkijat uskovat synteettisen alkoholinsa valtaavan markkinat vuoteen 2050 mennessä

Alcosynth-niminen juoma tuo juojalle kehittäjien mukaan alkoholin positiiviset ominaisuudet, mutta ei aiheuta seuraavaksi aamuksi kuivaa suuta, huimausta tai päänsärkyä, uutisoi The Independent.

Tiede
 
Aleksi Kinnunen
Brittiläinen tutkimusryhmä kertoo kehittäneensä synteettisen alkoholin, jota voidaan käyttää perinteisen alkoholin tapaan ilman pelkoa krapulasta tai terveyshaitoista.
Brittiläinen tutkimusryhmä kertoo kehittäneensä synteettisen alkoholin, jota voidaan käyttää perinteisen alkoholin tapaan ilman pelkoa krapulasta tai terveyshaitoista. Kuva: Aleksi Kinnunen

Tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen synteettisen alkoholin, jota juovat saavat nauttia alkoholin ja nousuhumalan usein mukanaan tuomasta sosiaalisesta rohkeudesta, mutta välttyvät yleensä seurauksena tulevalta krapulalta, uutisoi brittilehti The Independent.

Alcosynth-nimellä tunnetun juoman on kehittänyt professori David Nutt, joka on aiemmin toiminut myös Britannian hallituksen neuvonantajana päihdeasioissa. Hänet erotettiin hallituksen neuvonantajan tehtävistä vuonna 2009, kun hän väitti ekstaasin ottamisen olevan vaarattomampaa kuin hevosella ratsastaminen.

Nutt kertoo patentoineensa noin 90 erilaista synteettistä alkoholiyhdistelmää, joista kahta tutkitaan nyt tarkemmin laajempaa käyttöä ajatellen. Professorin toiveissa on, että hänen kehittämänsä synteettinen juoma korvaa perinteisen alkoholin täysin vuoteen 2050 mennessä.

”Se tulee olemaan tarjolla viskin ja ginin ohella, he laittavat sitä drinkkiisi ja saat siitä tutun nautinnon ilman, että vahingoitat maksaasi tai sydäntäsi”, Nutt kertoo.

”Ne sopivat mainiosti mojitoihin. Ne sopivat myös kirkkaisiin drinkkeihin kuten Tom Collinsiin. Toinen on varsin mauton, ja toinen on maultaan katkero”, Nutt kuvailee.

Tutkimalla aineita, jotka toimivat aivoissa alkoholin tavoin, professori Nutt on tutkijaryhmänsä kanssa onnistunut luomaan lääkeaineen, joka on myrkytön ja saa aivoissa aikaan alkoholin positiiviset vaikutukset.

”Viimeisten 30 vuoden aikana alkoholin ja aivojen toiminnasta on opittu paljon. Tiedämme missä päin aivoja alkoholin positiiviset vaikutukset syntyvät ja pystymme matkimaan niitä. Kun vältämme lisäksi huonojen vaikutusten syntyalueita, emme saa alkoholin huonoja vaikutuksia”, Nutt kuvailee.

Alchosynthin puolestapuhujat uskovat, että se voisi johtaa kansanterveydelliseen vallankumoukseen vähentämällä alkoholista aiheutuvia terveyshaittoja.

Tilastojen valossa alkoholi on kolmanneksi suurin sairauksien ja kuolemien aiheuttaja Britanniassa ja useissa muissa länsimaissa. Britanniassa alkoholin edelle kirivät vain tupakointi ja ylipaino.

”Ihmiset haluavat terveellisempiä drinkkejä. Juomateollisuus tietää, että vuoteen 2050 mennessä alkoholi on kadonnut”, Nutt sanoo ja jatkaa:

”He tietävät asian, koska ovat suunnitelleet korvaajaa jo kymmenen vuotta. Heillä ei kuitenkaan ole tarvetta kiirehtiä, sillä perinteiset alkoholijuomat tuottavat niin hyvin.”

Varhaiset alcosynth-kokeilut sisälsivät muun muassa valiumin tasoista bentsodiatsepiiniä.

Nuttin mukaan uudet juomat eivät sitä enää sisällä, mutta kaavat pidetään patenttisuojan takia visusta salaisuutena.

Lääkeaineiden tutkimusten kalleus ja säätelyyn liittyvät huolet saattavat kuitenkin käytännössä tarkoittaa sitä, että kestää vielä kauan, ennen kuin ihmiset voivat tilata synteettistä alkoholia lähibaaristaan.

Independent-lehdelle kommentoineen Britannian terveysministeriön tiedottajan mukaan idea on kiinnostava, mutta vielä liian keskeneräinen, että ministeriö voisi sitä kommentoida.

”En usko, että rahoitamme tutkimusta ennen kuin se on hieman pidemmällä. Jos rahoitusta haetaan, se menee normaaliin käsittelyyn ja tullaan arvioimaan näytön perusteella”, tiedottaja sanoi.

”Krapulan katoamisella olisi toki merkittävä työtehoa parantava vaikutus”, tiedottaja jatkoi.

Nuttin mukaan hänen kehittämänsä synteettisen alkoholin vaikutukset kestävät perinteisen alkoholin tapaan muutaman tunnin. Juoman vaikutuksia on myös saatu rajoitettua niin, että sitä nauttiessa on mahdoton juoda itseään liian humalaan, eikä sillä voi koskaan juoda itseään hengiltä kuten esimerkiksi vodkalla.

”Arviomme mukaan sen teho nousee enimmillään vastaamaan noin neljää tai viittä drinkkiä”, hän sanoo.

Tutkijaryhmään kuuluva Guy Bentley sanoi Independent-lehdelle toivovansa, että hallitus hyväksyy kehitetyn synteettisen alkoholin keinoksi alkoholihaittojen vastaiseen taisteluun.

Kaikki eivät ole uudesta keksinnöstä kuitenkaan yhtä innostuneita.

Britannian olut ja pub -yhdistyksen edustajan Neil Williamsin mukaan synteettinen alkoholi on tarpeetonta, sillä krapulan voi välttää muutenkin.

”On olemassa paljon mietoja juomia, erityisesti oluita. Meidän pitäisi kaikkien juoda kohtuudella, jolloin välttyisimme krapulalta joka tapauksessa”, Williams sanoi Independentille, ja lisäsi, että haluaisi itse tietää juomasta enemmän kuin lähtee sitä kokeilemaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!