Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taivaisiin räjähtävä metsä – geenidoping saa puut kasvamaan vimmaista vauhtia ja voi mullistaa metsätalouden

Suomalaistutkijat kaksinkertaistivat geeninsiirrolla haavan kasvun. Biotekniikka voi mullistaa nopeasti metsätalouden.

Tiede
 
Colourbox
Siirtogeeninen koehaapa kasvoi tuplavauhtia kasvihuoneessa, mutta ulkona Suomen säissä ero lienee pienempi.
Siirtogeeninen koehaapa kasvoi tuplavauhtia kasvihuoneessa, mutta ulkona Suomen säissä ero lienee pienempi. Kuva: Colourbox

Salamavauhtia korkeuteen kasvavat puut ovat tuttuja Asterixin faneille. Jumaltenrannan nousussa ja tuhossa gallialaiset heittävät tietäjän käsittelemän terhon kuoppaan ja – tsadam! – paikalle kohoaa jykevä tammi.

Sarjakuvissa tapahtuu moisia ihmeitä, mutta hämmästyttävää voi puiden kasvu olla myös nykytietäjien kokeissa. Helsingin ja Cambridgen yliopistojen tutkimusryhmä yhdessä Luonnovarakeskuksen tutkijoiden kanssa sai kokeissaan haavan tuottamaan peräti 80 prosenttia enemmän biomassaa kasvukaudessa.

Puuaineksen kasvunopeus siis lähes kaksinkertaistui siitä, mitä se on normaalisti. Jos temppu pystyttäisiin tekemään talousmetsissä, puut saavuttaisivat korjuukypsyyden puolet lyhyemmässä ajassa kuin nykyään.

Tähän päästäänkin tulevien vuosikymmenten aikana, uskoo väitöskirjatutkija Juha Immanen Helsingin yliopistosta. Hän on yksi Current Biology -lehden julkaiseman tutkimuksen tekijöistä.

”Jos vertaa, miten paljon viljakasvien satoisuus on lisääntynyt 10 000 vuoden aikana, mahdollisuudet puiden ominaisuuksien muokkaamiseen ovat aivan huikeat. Nykytekniikalla ei tarvitse odottaa noin kauan, vaan siihen menee kymmeniä vuosia”, Immanen sanoo.

Hän viittaa siihen, että ihminen on jalostanut viljakasveja siitä lähtien, kun maanviljelys keksittiin kymmenentuhatta vuotta sitten. Metsäpuita on jalostettu vasta seitsemänkymmentä vuotta.

Haapojen kasvupyrähdyksen tutkijat saivat aikaan muokkaamalla tiettyjä geenejä puun jällessä. Puut kasvavat paksuutta uloimman kuoren alla olevasta jälsikerroksesta. Jällessä solut jakaantuvat ja tuottavat lisää puuainesta.

Siirtogeenisten haapojen jällessä geenit alkoivat tuottaa tavallista vilkkaammin sytokiniini-hormonia. Sytokiniini pani vauhtia solunjakaantumiseen ja siten rungon kasvuun.

”Vähän kuin epoa olisi annettu urheilijalle”, vertaa tutkimuksen johtaja, kehitysbiologian professori Yrjö Helariutta.

Doping-aineena käytetty epo eli erytropoietiini on ihmiselimistön oma, veren punasoluja lisäävä hormoni. Kasvitieteilijät tosin eivät lisänneet vauhtiainetta ulkopuolelta vaan vahvistivat puun omaa tuotantoa.

Helariutta ja osa hänen tutkimusryhmästään Helsingin yliopistossa värvättiin kaksi vuotta sitten Cambridgen yliopistoon. Toinen puoli ryhmästä jatkoi Helsingissä. Helariutta etäjohtaa sitäkin Englannista.

Lähes tuplavauhtia varttuneet haavat kasvoivat kasvihuoneen suojissa Helsingin Viikissä ihanteellisissa oloissa. Kyse oli tšekkiläisistä hybridihaavoista.

Nyt ulkona tutkimuspalstoilla kasvaa Suomen oloihin sopivia siirtogeenisiä hybridihaapoja. Tarkoitus on testata, tunnistavatko puut normaalin vuosirytmin ja lisääntyykö kasvu myös oloissa, jotka eivät ole yhtä suotuisat kuin kasvihuoneessa.

”Edelleen puut kasvavat jonkin verran paremmin”, Helariutta kertoo. Tarkempia tuloksia kenttäkokeista on luvassa vasta muutaman kasvukauden päästä.

Tähän asti puun määrää, laatua ja viljelyvarmuutta on saatu parannetuksi perinteisen jalostuksen keinoin. Jalostajat ovat valinneet luonnonmetsistä ominaisuuksiltaan parhaat puut ja risteyttäneet niitä keskenään.

Suomessa perinteinen jalostus alkoi vuonna 1947, kertoo Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija Matti Haapanen. Työ vie aikaa. Niinpä jalostettuja siemeniä on ollut tarjolla vasta 1980-luvulta lähtien.

Jalostus on lyönyt leiville. Puuntuotos on kasvanut männyllä 15–25 prosenttia ja rauduskoivulla 30 prosenttia.

”Korjuuaika on lyhentynyt viidestä viiteentoista vuotta kasvupaikasta riippuen”, Haapanen arvioi.

Modernin molekyyligenetiikan avulla on voitu tunnistaa hyviä puuyksilöitä jalostukseen.

Näin voisi tehdä edelleenkin, arvelee Yrjö Helariutta. Hän jatkaa epovertaustaan viittauksella edesmenneen mestarihiihtäjän Eero Mäntyrannan luonnonlahjoihin.

”Meillä on Mäntyrannan kaltaisia perheitä, jotka tuottavat luonnostaan paljon epoa. Tiedämme, että sytokiniini lisää puun kasvua. Niinpä voimme löytää meikäläisestä metsäpopulaatiosta Mäntyrannan tyyppiset yksilöt, joilla on hyvä sytokiniinivaste, ja käyttää niitä jalostuksessa”, Helariutta sanoo.

Sytokiniinin lisäys soveltuu Helariutan mukaan kotimetsiä paremmin tropiikin puuplantaaseille, missä viljellään nopeakasvuista eukalyptusta.

”Tropiikissa teollisuus on kiinnostunut kasvunopeuden lisäämisestä, toisin kuin täällä. Bulkkituotanto on siirtynyt tropiikkiin.”

Brasiliassa ovi on jo avattu geenitekniikalla muokatuille puille. Israelilaisen yhtiön kehittämät eukalyptukset kasvavat jopa viisi metriä vuodessa ja tuottavat viidenneksen enemmän puuta kuin tavanomaiset eukalyptukset, kertoo BBC.

Helariutta uskoo, että tuotannon tehostaminen puupelloilla voi säästää koskematonta luontoa. Kun teollisessa viljelyssä olevat alueet puskevat puuta turbovauhdilla, hellittää paine ottaa käyttöön uusia alueita.

Haapasen mukaan biotekniikalla saatujen tulosten varmentaminen kentällä vie joka tapauksessa aikaa.

”Isotkin kasvuerot alussa tapaavat tasoittua taimien varttuessa puiksi. Metsänjalostajat ovat myös varoneet keskittymästä yksinomaan kasvuun, koska se helposti lisää erilaisia laatu- ja tuhoriskejä.”

Puuta on mahdollista parantaa muutoinkin kuin vauhdittamalla kasvua. Kaksi vuotta sitten pohjoisamerikkalaiset tutkijat kertoivat kehittäneensä siirtogeenisen puun, jonka ligniini hajoaa helpommin.

Puun sidosaine ligniini haittaa sellun valmistusta. Se on tiellä silloinkin, kun puusta halutaan kehittää biopolttoainetta. Puut sisältävät valtavat määrät sokereita, jotka olisi hienoa panna käymään etanoliksi ja auton tankkiin. Sokereita on vain vaikea ottaa irti.

Helariutan ryhmä yrittää myös lisätä kalloosi-nimistä ainesosaa kasvisolujen seinämissä. Kalloosi olisi helpompi pilkkoa hyödyllisiksi sokereiksi.

”Vielä kuitenkin tarvitaan koko joukko askelia, ennen kuin sokerien vapauttaminen on taloudellisesti kannattavaa”, Helariutta kertoo.

Suomessa metsäteollisuuden kannattaisi hänen mielestään keskittyä bulkkituotannon sijasta muokkaamaan puista biokemiallisia tehtaita. Ne voisi pistää tekemään mitä moninaisimpia tuotteita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!