Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Köyhyydellä ja älyllisten suoritusten heikkenemisellä on vahva yhteys

Pitkittynyt ahdinko vahingoittaa terveyden lisäksi myös tiedollista toimintakykyä.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Juhani Niiranen
Leipäjonossa seistessä ja toimeentulosta stressatessa tiedollinen suorituskyky alkaa ajan oloon kärsiä.
Leipäjonossa seistessä ja toimeentulosta stressatessa tiedollinen suorituskyky alkaa ajan oloon kärsiä. Kuva: Juhani Niiranen

Köyhyys käy tutkitusti ihmisen terveydelle, eikä siinä kaikki. Toimeentulohuolet tylsyttävät myös henkisiä kykyjä.

Yhdysvaltalainen seurantatutkimus osoitti, että pitkittynyt talousahdinko vauhdittaa tiedollisten toimintojen heikkenemistä. Köyhyyden vaikutus näkyy jo viisikymppisten älyllisissä suorituksissa.

Adina Zeki Al Hazzouri Miamin yliopistosta kävi ryhmänsä kanssa läpi 3 400 aikuisen miehen ja naisen talous- ja terveystietoja 25 vuoden ajalta. Nämä osallistuvat seurantatutkimukseen, joka alkoi 1985. Tuolloin koehenkilöt olivat 18–30-vuotiaita.

Myös tutkimukseen osallistuneiden tulot rekisteröitin kuudesti vuosina 1985–2010.

Tutkimuksessa köyhyyden raja nostettiin kaksi kertaa korkeammalle kuin maan kansallisissa tilastoissa. Köyhyydeksi määriteltiin jo tuon tuplatun tulorajan alittaminen.

Vuonna 2010, kun tutkittavat olivat keskimäärin 50-vuotiaita, he tekivät kolme erilaista testiä. Niillä kartoitettiin sanallista muistia, suorituskyvyn nopeutta ja päättelykykyä.

Analyysi osoitti, että talousahdigon ja tiedollisten toimintojen ontumisen välillä oli vahva yhteys. Henkilöt, jotka olivat kärsineet köyhyydestä tutkimuksen alkamisesta lähtien, pärjäsivät testeissä merkitsevästi huonommin kuin ne, joilla ei ollut ollut rahahuolia.

Tulos päti, vaikka ikä, sukupuoli, ihonväri, siviilisääty, oma ja vanhempien koulutustaso sekä mahdollinen diabetes tai sydänvaiva, tupakointi, ylipaino, verenpaine, alkoholinkäyttö ja masennus otettiin huomioon.

“Tällainen tulos näin nuorissa ihmisissä merkitsee, että talousvaikeudet ovat olennainen tekijän ennenaikaisessa ikääntymisessä”, Zeki Al Hazzouri sanoi tiedotteessa.

Voisiko tulos kuitenkin selittyä sillä, että viisikymppisinä testeissä huonosti pärjänneet olivat alun perinkin tiedollisilta kyvyiltään heikompia – mikä taas olisi osasyy huonoihin tuloihin ja rahavaikeuksiin?

Aineistossa ei ollut tietoja koehenkilöiden tiedollisista kyvyistä tutkimuksen alussa. Siksi tutkijat seuloivat tiedoista erikseen vertailuun 1 900 henkilöä, joilla ei ollut mitään terveydellisiä pulmia tutkimukseen värväytyessään. Esimerkiksi sydän- ja verisuonivaivat kun voivat pitkän päälle heijastua aivojen terveyteen.

Toiseen erilliskartoitukseen tutkijat poimivat 2 200 koehenkilöä, jotka olivat jo tutkimuksen alussa kouluttautuneet enemmän kuin lukion verran.

Ilmeni, että tulokset pätivät myös heidän joukossaan. Tutkijoiden mukaan tämä vahvistaa, että kyseessä on pikemmin köyhyyden vaikutus aivotoimintoihin kuin päinvastoin.

Vähävaraisuus voi heikentää terveyttä ja tiedollisia kykyjä monen eri mekanismin kautta, tutkijat arvelevat.

Talousvaikeudet voivat esimerkiksi hankaloittaa koulunkäyntiä. Huono-osaisuus yhdistyy usein myös epäterveellisiin tapoihin, kuten tupakointiin ja vähäiseen liikuntaan, jotka puolestaan ovat riski aivojen terveydelle.

Lisäksi taloudellinen ahdinko aiheuttaa stressiä: turvattomuus ja rahahuolet pitävät elimistön hälytystilassa. Pitkällinen stressi taas rasittaa aivoja.

Se näivettää esimerkiksi etuotsalohkon hermosolujen haarakkeita, mikä häiritsee päättelykykyä. Muistikin pätkii, koska jatkuva stressihormonikylpy surkastuttaa muistikeskus hippokampuksen soluja.

Yhdysvalloissa jopa neljä viidestä kansalaisesta käy liki köyhyysrajaa ainakin kerran elämässään, paljasti Associated Press kolme vuotta sitten.

”Talousvaikeuksien vaikutus kognitiiviseen terveyteen on siis kansanterveydellisesti tärkeä kysymys”, Zeki Al Hazzouri huomautti tiedotteessa. Pitkiä seurantatutkimuksia aiheesta ei kuitenkaan ollut aiemmin tehty.

Tutkimuksen julkaisi American Journal of Preventive Medicine.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!