Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karun arktisen alueen sankari onkin lapinvuokoille tärkeä kärpänen

Suomalaistutkijat ovat huolissaan pölyttäjien vähenemisestä.

Tiede
 
Malin Ek
Tutkijat tekivät kärpäspaperista tekokukkia, joihin tarttui tuhansia lapinvuokoista kiinnostuneita hyönteisiä.
Tutkijat tekivät kärpäspaperista tekokukkia, joihin tarttui tuhansia lapinvuokoista kiinnostuneita hyönteisiä. Kuva: Malin Ek

Kuka olisi uskonut, että tavallisella kärpäsellä voi olla tärkeä tehtävä luonnon tasapainon säilyttäjänä. Sukaskärpäset, joihin kuuluu myös huonekärpänen, osoittautuivat tärkeiksi kukkien pölyttäjiksi arktisen alueen ankarissa oloissa.

Sukaskärpästen keskeinen rooli paljastui Grönlannissa kansainvälisessä tutkimuksessa, jonka pääkirjoittaja on Mikko Tiusanen Helsingin yliopistosta maataloustieteiden laitokselta. Tutkijat pyydystivät lapinvuokoissa vierailevia hyönteisiä tahmeilla tekokukilla.

Biodiversity Institute of Ontario
Sukaskärpänen
Sukaskärpänen

Avainpölyttäjäksi nousi kärpäslaji Spilogona sanctipauli.

Sukaskärpästen keskeinen rooli on professori Tomas Roslinin mukaan yllättävä havainto ja toisaalta huolestuttavaa. Juuri sukaskärpästen on havaittu vähenevän pohjoisimmilla alueilla, kun ilmasto lämpenee. Roslin työskentelee Uppsalassa Ruotsin maataloustieteellisessä yliopistossa sekä Helsingin yliopistossa.

Ilmaston lämpeneminen voi aiheuttaa sen, että toisistaan riippuvaisten kasvien ja hyönteisten elämänrytmit erkaantuvat toisistaan.

Kasvien kukkiminen aikaistuu, mutta hyönteispölyttäjien lentely pysyy myöhäisemmässä aikatauluissa. Entistä aikaisemmin kukkivat kasvit eivät saa pölyttäjiä levittämään siitepölyä, ja myöhemmin kasvukaudella hyönteisille on arvokasta mettä vähemmän tarjolla.

Tutkijat selvittivät sukaskärpästen roolia lapinvuokkojen pölyttäjinä Zackenbergin laaksossa koillisessa Grönlannissa, jäisen saaren itärannikolla.

Olot ovat alueella karut, sillä keskilämpötila vaihtelee seitsemästä lämpöasteesta yli kahteenkymmeneen pakkasasteeseen. Meren ja mannerjään välissä on kolmenkymmenen kilometrin levyinen maakaistale, joka sulaa kesäisin, Roslin kuvailee.

Lapinvuokko on näillä pohjoisilla alueilla yleinen ja runsaskin. Sitkeän puuvartisen kukan yksilöt voivat elää jopa satavuotiaiksi.

Mikko Tiusanen
Lapinvuokko on sitkeä kasvi, jonka yksilöt voivat elää jopa sata vuotta.
Lapinvuokko on sitkeä kasvi, jonka yksilöt voivat elää jopa sata vuotta.

Selvittääkseen, mitkä hyönteiset Zackenbergin laakson lapinvuokkoja pölyttävät, tutkijat tekivät tuhatkaupalla tekovuokkoja tahmeasta kärpäspaperista – materiaali saatiin tuholaisten torjuntaan erikoistuneesta brittiyrityksestä.

Tekokukkiin tarttui tarkalleen 8 504 hyönteistä. Lajeja havaittiin 177.

Hyönteisten tunnistamiseksi tutkijat käyttivät dna-analyysia.Tunnistamiseen olisi perinteisillä keinoilla vaadittu useita tutkijoita eri puolilta maailmaa, ja aikaa olisi kulunut vuosia.

Hyönteisiä pyydystettiin viidessätoista paikassa. Myöhemmin tutkijat palasivat tarkistamaan, miten kasvit olivat tehneet siementä. Mitä enemmän kukinnoissa oli käynyt sukaskärpäsiä, sitä ahkerammin kukat olivat tehneet siemeniä.

Harmia tutkijoille aiheuttivat Mikko Tiusasen mukaan alueella elävät myskihärät. Ne tapaavat hakeutua sinne, missä on lapinvuokkojakin, ja tutkijoiden tekokukille myskihärkien vierailu oli yleensä tuhoisa.

Ilmaston lämpenemisen vaikutuksia on tutkimuksen mukaan jo näkyvissä arktisen alueen luonnossa. Lajien suhteet, määrät ja jakauma ovat hiljalleen muuttumassa. Kaikki vaikuttaa elollisessa luonnossa kaikkeen, ja esimerkiksi sukaskärpästen vähenemisellä voi olla yllättäviä seurauksia karussa ja herkässä ympäristössä.

Tutkimus on julkaistu Britannian kuninkaallisen tiedeseuran julkaisusarjassa Proceedings B.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!