Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähes kahdeksan miljardia kilometriä taivaltanut Rosetta-luotain törmäytetään komeettaan

Luotain törmää kävelyvauhtia komeetta P67:ään lähelle onkaloita, jotka tuottivat komeetan pyrstön.

Tiede
 
esa
Rosetta-luotain ajetaan alas aluuella, joka on ympyröity kuvaan punaisella.
Rosetta-luotain ajetaan alas aluuella, joka on ympyröity kuvaan punaisella. Kuva: esa

Rosetta-luotaimen loppu on lähellä. Euroopan avaruusjärjestön Esan lennonjohto pudottaa sen komeetta 67P:n pintaan tänään perjantaina.

Yhteys luotaimeen katkaistaan törmäyshetkellä. Rosetan on kuitenkin tarkoitus lähettää komeetasta lähikuvia viime hetkiin saakka.

Rosetta lähestyy komeettaa noin 20 kilometrin korkeudesta vapaalla pudotuksella. Viimeiset 14 tuntia sitä ohjaa vain komeetan heikko painovoima. Luotain törmää komeetan pintaan suunnilleen kävelyvauhtia kello 13.30 jälkeen Suomen aikaa.

Luotaimen on tarkoitus osua lähelle onkaloa, joka sijaitsee komeetta 67P/Churyumov-Gerasimenkon pienemmässä lohkossa.

Komeetta on selvästi kaksiosainen, koska se syntyi kahden komeetan törmäyksestä. Sitä on kutsuttu ulkonäkönsä takia kumiankaksi.

Laskeutumisalueella on useita onkaloita, jotka ovat syösseet ajoittain näyttävästi vettä, pölyä ja kaasuja avaruuteen. Juuri näistä höyryistä ja kaasuista muodostui komeetta 67P:n pyrstö, kun se kulki lähellä Aurinkoa. Maahan saakka pyrstö ei näkynyt.

Rosetta tähdätään onkalolle, joka on saanut lempinimen Deir el-Medina egyptiläisen kylän mukaan. Komeetta 67P:n kaikki maastokohteet ovat saaneet nimensä egyptiläisestä mytologiasta.

Onkalot ovat Rosetan kuvista päätellen yleensä noin sata metriä leveitä ja 50–60 metriä syviä. Onkaloiden sisäreunalla on tiheässä noin metrin kokoisia paukamia ja täplikkäitä rakenteita. Ne muistuttavat ihoa kananlihalla.

Tutkijat arvelevat, että paukamat ovat jäänteitä pienemmistä kappaleista, jotka ovat painovoiman vaikutuksesta kasautuneet yhteen. Lopulta niistä on syntynyt komeetta 67P.

Kappaleet ovat enimmäkseen peräisin aivan aurinkokunnan alkuajoilta. Niitä tutkimalla saa tietoa siitä, miten aurinkokuntamme muodostui yli 4,5 miljardia vuotta sitten.

Rosetta ehti kiertää komeetta 67P:tä yli kaksi vuotta. Komeetta ja luotain ovat nyt kulkeneet parivaljakkona jo yli 710 miljoonan kilometrin päähän Auringosta.

Luotain ja komeetta etääntyvät Auringosta miljoonan kilometrin päivävauhtia. Luotaimen aurinkopaneelit tuottavat päivä päivältä vähemmän virtaa sen laitteisiin.

Rosetta aloitti hitaan matkan kohti viimeistä leposijaansa 9. elokuuta, kun lennonjohto muutti sen rataa pyöreämmäksi. Rataa on täytynyt korjailla koko ajan, koska komeetan epäsäännöllinen muoto sotkee ratalaskelmia.

”Loppu on minulle tunteikas. Tämä luotain oli osa elämääni yli 30 vuoden ajan”, sanoi Esan Rosetta-veteraani Gerhard Schwehm tiedelehti New Scientistin kommenttipalstalla.

Luotain lähti Maasta maaliskuussa 2004, yli 12 vuotta sitten. Kaikkiaan se on taivaltanut avaruudessa jo lähes kahdeksan miljardia kilometriä.

Yli kymmenen vuoden matkustamisen jälkeen Rosetta saapui komeetta 67P:n kiertoradalle. Marraskuussa 2014 se lähetti komeetalle laskeutuja Philaen.

Philaen oli tarkoitus kiinnittyä komeetan pintaan harppuunalla, mutta kiinnittyminen epäonnistui. Laskeuduttuaan Philae alkoi pomppia ja katosi. Se löytyi vasta viime kuussa komeetan kivenkolosta.

Rosetan lento on saanut paljon huomiota. Luotain on ensimmäinen, joka asettui kiertämään komeettaa. Se teki useita uusia löytöjä.

Nyt tiedetään, että maapallon kaikki vesi ei ole peräisin komeetoista, ei ainakaan sellaisista kuin 67P. Sen veden sisältämän vedyn koostumus on näet erilainen kuin Maan vesissä.

Mukana oli useita suomalaisten valmistamia osia ja laitteita. Ne ovat toimineet moitteitta.

Komeetta 67P jatkaa yhä kierroksiaan Auringon ympärillä. Se käy ratansa ääripisteessä aurinkokunnan reunan ja Kuiperin vyöhykkeen tuolla puolen mutta palaa taas Auringon ja Maan lähelle kuuden vuoden kuluttua.

Sillä välin katseet ovat kääntyneet uusiin kohteisiin. Luotaimen lähettämisestä Jupiterin jäiselle kuulle Europalle on jo päätetty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!