Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katkaravun aito avioliitto on lasinen vankila

Lasisieniä pariskuntineen annetaan Aasiassa häälahjaksi.

Tiede
 
SCIENCE PHOTO LIBRARY
Lasisieni Euplectella aspergillumin sisälle ajautuu usein katkarapupariskunta, joka kasvettuaan ei pääse enää ulos.
Lasisieni Euplectella aspergillumin sisälle ajautuu usein katkarapupariskunta, joka kasvettuaan ei pääse enää ulos. Kuva: SCIENCE PHOTO LIBRARY

Eduskunnassa keskusteltiin taas siitä, millä säännöillä ihmiset saavat muodostaa perheen. Nyt puheena oli äitiyslaki.

Eräillä katkaravuilla ei ainakaan ole vaihtoehtoa. Keskenkasvuisina ne seikkailevat virtauksissa, kunnes törmäävät merenpohjassa jököttävään lasisieneen. Pienet ravut kömpivät häkkimäisen sienieläimen sisälle ja syövät ravintoa sen pinnasta. Mutta käykin niin, että kun katkaravut kasvavat täyteen mittaansa, ne eivät mahdu enää sienestä ulos.

Pariskunta, poikkeuksetta uros ja naaras, on nyt jumissa lasihäkissä, jossa niiden on elettävä yksiavioisina loppuikänsä. Primitiivinen rakennelma pakottaa korkeamman organismin muottiinsa.

Lasisienen kehikko on lähes puhdasta silikaattia, ei kuitenkaan kirjaimellisesti lasia. Hiuksen paksuiset silikaattisäikeet muodostavat moninkertaisen kehikon, joka on suhteessa hyvin kestävä. Sieni erittää katkaravuille ravintoa ja vastineeksi ne putsailevat sienieläimen pintaa.

Ennen pitkää pariskunta saa jälkikasvua, ja poikaset mahtuvat uimaan ulos häkistä. Ympäristön rusentavassa pimeydessä niidenkin ainoa vaihtoehto on silti lopulta päätyä samanlaiseen sieneen asianmukaiseksi heteropariskunnaksi.

Aasiassa näitä sieniä vangittuine katkarapuineen annetaan usein häälahjoina – mallina aidosta avioliitosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!