Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rokotelääkäri HSTV:n tiedeohjelma Sfäärissä: Helpot rokotteet on ihmiskunta jo keksinyt

Periaatteessa kaikkia patogeneeja eli taudin aiheuttava mikrobeja vastaan voi kehittää rokotteen, sanoo ylilääkäri Hanna Nohynek.

Tiede
 
Sfääri – tieteen ohituskaista – osa 22
Sfääri – tieteen ohituskaista – osa 22

Helpot rokotteet on ihmiskunta jo keksinyt, muistuttaa Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynek. Hän kertoi rokotuksista HSTV:n tiedeohjelma Sfäärissä.

”Silti on jäljellä vielä vielä pahoja virustauteja, joihin ei vuosikymmenien panostuksesta huolimatta ole keksitty rokotetta”, sanoo Nohynek.

Periaatteessa kaikkia patogeneeja eli taudin aiheuttava mikrobeja vastaan voi kehittää rokotteen. Influenssa esimerkiksi muuttaa koko ajan pintarakenteitaan kiertäessään maailmaa, kun se kehittyy omassa evoluutiossaan.

THL ja Maailman terveysjärjestö WHO valmistautuvat aina uusin rokottein influenssan vuosittaiseen tuloon, mutta rokotteen kehittely ei osu aina nappiin. Myös ihmisen oma lääkitys saattaa vaikuttaa rokotteen tehoon.

Viime vuonna lapsille suunnatun nenäsumurokotteen teho oli Suomessa hyvä, yli 50 prosenttia, sanoo Nohynek. Myös vanhuksille suunnatun influenssarokotteen tehossa päästiin yli 50 prosentin. Joka vuosi ei näin käy.

Rokote vesirokkoa vastaan on tulossa kansallisen rokoteohjelmaan. Esimerkiksi Japanissa se otettiin kansalliseen ohjelmaan jo 20 vuotta sitten.

Nohynek muistuttaa, että rokotteella yksilö välttää sairastumisen, mutta myös yhteiskunta säästää rokotteen laumasuojan avulla miljoonia. Epidemiat eivät esimerkiksi aiheuta niin paljoa poissaoloja työstä.

Sfääri on HSTV:n tiedeohjelma, joka tulee ulos joka maanantai. Ohjelmassa toimittaja Ivan Puopolo ruotii vieraiden kanssa ajankohtaisia tiedemaailman ilmiöitä ja puheenaiheita.

Lisäksi sfääri murtaa joka viikko yhden myytin.

Korjaus 3. lokakuuta kello 14.15: Nohynekin ensimmäisestä lainauksesta jutun alussa on poistettu tautien nimet.

Sfäärissä vieraana rokotusasiantuntija Hanna Nonyhek THL:stä.
Sfäärissä vieraana rokotusasiantuntija Hanna Nonyhek THL:stä.
Hanna Nohynekin mukaan mihin tahansa sairauteen on mahdollista kehittää rokote. Hän kommentoi myös narkolepsiakohua Sfäärissä.
Yksi tappavimmista viruksista, isorokkoa aiheuttava variola, saatiin hävitettyä maailmasta 1980.
Yksi tappavimmista viruksista, isorokkoa aiheuttava variola, saatiin hävitettyä maailmasta 1980.
Sfäärin partaveitsenterävä erikoistutkija on tehnyt merkittävän hevonpaskalöydön.
Sfäärin partaveitsenterävä erikoistutkija on tehnyt merkittävän hevonpaskalöydön.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!