Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääketieteen Nobel solun jätehuollon tutkijalle

Japanilainen solubiologi Yoshinori Ohsumi on selvittänyt, miten solut kierrättävät vialliset proteiinit ja soluelimet.

Tiede
 
Reuters
Yoshinori Ohsumi saa lääketieteen nobelin solun kierrätysmekanismin tutkimuksesta.
Yoshinori Ohsumi saa lääketieteen nobelin solun kierrätysmekanismin tutkimuksesta. Kuva: Reuters
Kuka

Yoshinori Ohsumi

  Tokion teknillisen instituutin professori.

  Ikä 71

  Syntynyt 1945 Fukuokassa Japanissa.

  Saanut myös Kioton Basic Science -palkinnon vuonna 2012.

Lääketieteen nobelin saa japanilainen solubiologi Yoshinori Ohsumi autofagian eli solun kierrätysmekanismin selvittämisestä.

Solut hajottavat ja kierrättävät vahingoittuneet ja haitalliset osat. Autofagian tutkimuksen odotetaan hyödyttävän sekä terveydenhoitoa että biotaloutta.

Elintärkeän kierrätysreittinsä avulla solut säätelevät ravinnetasapainoaan. Ne hajottavat vahingoittuneita soluelimiä ja solun sisälle päässeitä taudinaiheuttajia.

Termi autofagia tulee kreikan sanoista auto, itse ja phagein, syödä. Kokonaisuus viittaa siihen, että solu kykenee tuhoamaan sisältöään. Ilmiön löysi jo 1950-luvulla belgialainen Christian de Duve, mutta löydön merkitystä ei ymmärretty pitkään aikaan. Vuonna 1974 de Duve, Albert Claude ja George Palade saivat siitä Nobelin palkinnon.

Kun solu kasvaa, syntyy koko ajan myös virheitä. Virheelliset soluelimet täytyy poistaa.

Rikkinäiset proteiinit ja joskus myös isommat väärin kehittyneet soluelimet päätyvät rakkulaan, joka yhtyy endosomien ja lysosomien eli solujen puhtaanapitolaitosten ja sulatussysteemien kanssa. Viallisen aineksen hajottavat lysosomien happamat entsyymit.

”Järjestelmä on hyvin monimutkainen: siihen tarvitaan useita geenituotteita ja niiden mutkikasta säätelyä”, kertoo professori Carl Gahmberg Helsingin yliopiston biokemian osastosta.

Kun entsyymit ovat tehneet heikkolaatuisista proteiineista selvää, solu voi hyödyntää niiden rakennusaineet eli aminohapot uusien proteiinien tekemiseen, energiantuotantoon tai rakennusaineiksi. Tätä varten hajotustuotteet kuljetetaan takaisin solulimaan.

Samantapainen systeemi proteiinien hajottamiseksi on ubikitiini. Sen löytäjille myönnettiin lääketieteen nobel vuonna 2004. Tämä järjestelmä hajottaa yksittäisiä proteiineja. Autofagia pilkkoo vanhentuneita soluelimiä tai saostuneita proteiineja. Se voi esimerkiksi poistaa kokonaisen mitokondrion.

Ohsumi ryhtyi tutkimaan autofagiaa vuonna 1992. Kekseliäissä kokeissaan hän käytti mallina leivinhiivaa ja etsi mutanttisoluja, jotka eivät pystyneet hajottamaan kelvottomia solurakenteita.

Hän löysi 15 tällaisten solujen toimintaan liittyvää geeniä ja antoi niille nimiksi Apg 1–15. Hän jatkoi tutkimuksiaan hiivalla ja sai selville autofagian mekanismin. Myöhemmin hän osoitti, että sama hieno systeemi toimii myös ihmisen soluissa.

Autofagiageenit tunnistavat viallisen materiaalin fosfaattien avulla. Proteiinissa ei aina ole fosfaatteja, mutta kun jokin menee pieleen, autofagiageenit siirtävät siihen fosfaattimolekyylejä. Tämä on soluille nopea tapa ilmoittaa muutoksista.

Löytöjen avulla on oivallettu, miten tärkeä autofagia on monissa fysiologisissa tapahtumissa. Sen avulla elimistö sopeutuu nälkään ja reagoi infektioihin.

Mutaatiot autofagiaan liittyvissä geeneissä voivat aiheuttaa sairauksia, kuten Parkinsonin tautia ja tyypin 2 diabetesta sekä syövistä etenkin rinta- ja munasarjasyöpää.

Lisäksi autofagian on osoitettu estävän solujen ja eliöiden vanhenemista. Sitä säätelemällä voidaan ehkä tehostaa maataloustuotantoa ja saada vaihtoehtoisia energianlähteitä esimerkiksi levistä.

Solujen kierrätysjärjestelmää tutkitaankin nykyään ahkerasti. EU-maissa toimiva Transautophagy-verkosto kattaa yli 150 tutkimushanketta. Yksi verkoston perustajajäsenistä on dosentti Eeva-Liisa Eskelinen Helsingin yliopiston biokemian osastosta.

Nobel-palkinnon arvo on kahdeksan miljoonaa kruunua eli 830 000 euroa.

Huomenna tiistaina selviää, ketkä saavat fysiikan nobelin. Keskiviikkona julkistetaan kemian ja perjantaina rauhanpalkinnon saajat.

Maanantaina 10. lokakuuta paljastetaan taloustieteen nobelistit. Kirjallisuuden nobelin jakopäivä ilmoitetaan myöhemmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!