Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuningaskin huolissaan Nobel-talosta

Arvostelijoiden mielestä keskus on liian iso ja ruma hienolle rannalle.

Tiede
 
DCA
Nobel-keskus voisi näyttää tältä Skeppsholmenin suunnasta katsottuna.
Nobel-keskus voisi näyttää tältä Skeppsholmenin suunnasta katsottuna. Kuva: DCA

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa jakaa ensi joulukuussakin Nobelin palkintoja Tukholman konserttitalossa Hötorgetin kupeessa. Rakennus on kaunis ja kodikas, mutta yli sata vuotta on puhuttu siitä, että maailman arvostetuin tunnustus ansaitsisi oman palatsin.

Vuonna 2011 kaupunki osoitti sille hienon paikan veden äärellä Nationalmuseetin vieressä Blasieholmenissa. Rahoituksen turvaa kaksi jättimäistä, yhteensä yli 86 miljoonan euron lahjoitusta, jotka tulevat vaateketju H&M:n perustajan Erling Perssonin sekä Knut ja Alice Wallenbergin säätiöiltä.

Kansainvälisen arkkitehtikilpailun voittivat brittiläinen David Chipperfield ja saksalainen Christoph Felger. Heidän luomuksensa on valtava kuutio, jossa kimmeltävät lasi ja ”messinginkaltainen materiaali”, kuten Nobel-säätiö sitä kuvaa.

Kiista alkoi heti. Vastustajien mielestä pytinki on liian suuri ja ruma ja paikkakin väärä. Miten käy tontilla olevalle Tullhusetille vuodelta 1876, kahdelle viime vuosisadan alun makasiinille ja saaristolauttojen satamalle?

Puolustajat korostivat, että uuden arkkitehtuurin kuuluu saada näkyvyyttä ja että keskeinen sijainti takaisi keskuksen suosion. Sen on tarkoitus tarjota myös tietoa palkintojen isän Alfred Nobelin (1833–1896) elämästä, eri tieteenaloista ja Nobel-palkintojen historiasta. Se korvaa nykyisen ahtaan Nobel-museon ja sisältää kirjaston, ravintoloita sekä putiikkeja.

Tuollaisessa kohteessa parveilisivat turistitkin, ja pääkaupungin maine kasvaisi.

Kina jatkuu, vaikka taloa on kertaalleen pienennetty ja vaikka Tukholman kaupunginvaltuusto kallistui huhtikuussa lasitalon kannalle äänin 54 – 43.

On ehdotettu, että keskuksen sijainti vaihdettaisiin Hagastadeniin, Slussenille, Djurgårdeniin tai Vintervikeniin, jonne Alfred Nobel aikoinaan perusti ensimmäisen yrityksensä, nitroglyseriinitehtaan.

Kuningaskin on sanonut haluavansa talon mieluummin jonnekin muualle. Liekö syy se, että kiistelty tontti sijaitsee kuninkaanlinnan naapurustossa. Nobel-säätiö ei kuitenkaan halua rakennuttaa mihinkään muuhun paikkaan.

Lääninhallituksella ja hallinto-oikeudella on nyt käsiteltävänään satoja hanketta koskevia valituksia. Valittajien joukossa ovat myös valtion kiinteistövirasto ja Ruotsin rakennussuojeluyhdistys. Tästä huolimatta Nobel-säätiö ilmoittaa nettisivuillaan, että keskus valmistuu vuonna 2019.

Kun säätiön hallitus pari viikkoa sitten piti kokouksen, ikkunoiden takana Humlegårdenissa pauhasi tuhat mielenosoittajaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!