Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Zikavirus pysyy apinan siemennesteessä tartuntakelpoisena ainakin kuukauden

Jos samaa pätee ihmiseen, virus voi tarttua luultua helpommin seksissä.

Tiede
 
BEAWIHARTA
Hyttysvaroitus Singaporen lentokentällä.
Hyttysvaroitus Singaporen lentokentällä. Kuva: BEAWIHARTA

Zikatartuntojen ehkäisyssä on tähän asti keskitytty hyttysiin, mutta yhdysvaltalaistutkijoiden koe vihjaa, että huomio kannattaa kääntää myös sylkeen ja spermaan.

Zikavirus saattaa tarttua syljestä tai siemennesteestä luultua helpommin, mikäli apinoilla tehdyt havainnot pätevät myös ihmisiin. Nature-lehden julkaisemassa tutkimuksessa selvitettiin, miten kauan zikavirus säilyy taruntakykyisenä makakiapinoiden eri kudoksissa.

Kokeissa virus hävisi eläimen eri kudoksista hyvin eri tahtiin. Pisimpään se näytti viihtyvän syljessä ja siemennesteessä. Niistä tartuntakelpoisia viruksia löytyi vielä kuukauden kuluttua tartunnasta.

Tällä hetkellä zikaviruksen ajatellaan tarttuvan ihmisiin useimmiten hyttysen pistosta. Joissain tapauksissa sen tiedetään kuitenkin tarttuneen seksin välityksellä.

Tunnetaan myös tapauksia, joissa matkailijan saama virus on tarttunut kotona asuinkumppaniin, vaikka he eivät ole harrastaneet seksiä.

Apinoilla saatua tutkimustulosta ei voida automaattisesti yleistää ihmisiin. Kokeita tehtiin kahden eri makakilajin 36 eri yksilöllä.

Zikaviruksesta ei ole yleensä suurta haittaa terveille aikuisille, mutta raskaana olevan naisen sikiön tartunta voi vammauttaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, etteivät raskaana olevat naiset matkusta tartunta-alueelle.

Sekä miehiä että naisia kehotetaan pidättäytymään raskauden yrittämisestä kahden kuukauden ajan zika-infektion sairastamisesta tai tautialueella vierailemisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!