Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkärin puoluekanta yhteydessä hoitoon, ainakin Yhdysvalloissa

Republikaanit ohjaavat välttämään aborttia, demokraatit säilyttämään aseita muualla kuin kotona.

Tiede
 
Milla Takala
Arvot vaikuttavat lääkärin antamiin hoito-ohjeisiin.
Arvot vaikuttavat lääkärin antamiin hoito-ohjeisiin. Kuva: Milla Takala

Yhdysvalloissa tehty tutkimus osoitti, että demokraatteja ja republikaaneja kannattavat lääkärit suhtautuvat eri tavoin muun muassa potilaansa marijuanan käyttöön tai aborttiin. Tuloksista päätellen lääkärin arvoilla on vaikutusta siihen, millaista hoitoa hän potilailleen tarjoaa.

Asia selvisi kyselyllä, jonka tutkijat lähettivät yli 200 lääkäreille. Kyselyssä lääkäreille esitettiin erilaisia taustatietoja kuvitteellisista potilaista ja kysyttiin, miten todennäköisesti he suosittelisivat potilaalle erilaisia hoitotoimenpiteitä. Mukana oli tapauksia, jotka koskettivat poliittisesti herkkiä aiheita, kuten kannabiksen käyttöä, aborttia ja aseiden säilyttämistä kotona. Demokraatti- ja republikaanilääkärien väliltä paljastui eroja.

Republikaaneja kannattavat lääkärit kannustivat hanakammin potilaitaan lopettamaan kannabiksen käytön. He olivat myös innokkaampia kertomaan sen terveyshaitoista ja muista riskeistä.

He tarttuivat myös innokkaammin potilaan aikaisemmin tekemiin abortteihin. He muun muassa halusivat ottaa esiin abortin henkisen puolen ja ohjata siihen, ettei nainen vastaisuudessa keskeyttäisi raskauksia.

Demokraatit puolestaan olivat herkempiä valistamaan potilaitaan aseiden riskeistä. He kehottivat perheellisiä potilaitaan säilyttämään aseitaan kodin ulkopuolella. Republikaanit puolestaan ohjasivat keskustelun mieluummin siihen, miten aseita säilytetään kotona turvallisesti.

Vertailu perustui lääkäreiden omiin arvioihin siitä, miten todennäköisesti he antaisivat potilaalleen ehdotetunlaisia suosituksia.

Tutkijat pitävät kyselyn tuloksia vakuuttavana näyttönä siitä, että lääkärin arvot voivat vaikuttaa siihen, millaisia suosituksia he antavat potilailleen. Aiemmissa tutkimuksissa muun muassa lääkärin sukupuolen ja potilaan etnisen taustan on havaittu vaikuttavan jonkin verran annettuun hoitoon.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Pnas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!