Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fysiikan Nobel aineen outojen olomuotojen tutkijoille – yksi voittajista kuuli palkinnosta espoolaisessa parkkihallissa

Fyysikkojen David Thoulessin, Duncan Haldanen ja Michael Kosterlitzin työ liittyy muun muassa suprajohteisiin. Kosterlitz sai tiedon nobelista Espooseen, jossa hän on Aalto-yliopiston vieraana

Tiede
 
Nobel-voittaja oli hämillään Espoossa - "Vaimo soitti, että Ruotsista tavoitellaan"
Nobel-voittaja oli hämillään Espoossa - "Vaimo soitti, että Ruotsista tavoitellaan"
Fysiikan Nobelin palkinnon yksi voittajista on Michael Kosterlitz, joka sattui olemaan Espoossa vierailulla sillä hetkellä, kun palkinto julkistettiin. Kosterlitz kertoo, miten soitto tuli ja miltä se tuntui. Toimittaja: Matti Mielonen, kuvaus: Kari Pullinen.

Harvoin osuu fysiikan nobelin palkinto näin lähelle suomalaisia – tai espoolaisia.

Palkinnon saaneesta kolmikosta David Thouless, Duncan Haldane ja Michael Kosterlitz yksi eli Kosterlitz sai soiton Nobel-komiteasta espoolaiseen parkkihalliin. Hän vierailee Aalto-yliopistossa vielä vähän aikaa.

”Olen enemmän kuin hiukan yllättynyt. Ajattelin, että mahdollisuudet ovat yhtä suuret kuin voittaa lotossa. Olen toki haaveillut nobelista”, kertoi Kosterlitz Aalto-yliopistolla tunnelmistaan.

Fysiikan nobelistit saivat palkinnon lähinnä kaksiulotteisen tiiviin aineen ja kaasun fysiikkaa koskevista teoreettisista tutkimuksistaan.

Tutkimukset liittyvät eksoottisen aineen 2- ja 1-ulotteisten olomuotojen muutoksiin, joista yksi esimerkki on aineen muuttuminen niin sanotusti suprajohtavaksi. Siinä sähkö kulkee vastuksetta.

Kosterlitz on Aallon tutkijan Tapio Ala-Nissilän vieraana. Fysiikan professori Ala-Nissilän ryhmä tutkii samoja asioita teknillisen fysiikan laitoksella.

Kosterlitz istui autossa, kun vaimo soitti. Hän antoi numeron, josta oli pyydetty soittamaan. Soitto tuli Nobel-komitelta. Kosterlitz väittää, ettei arvannut soiton syytä, ja kun vaimo on ruotsalainen, suuntanumerokaan ei ihmetyttänyt.

”Mielestäni tästä työstä on enemmän teoreettista hyötyä, niin että voimme ymmärtää tällaisia systeemejä”, sanoi Kosterlitz.

Ala-Nissilä tarkentaa, että Kosterlitzin kuvaamia järjestäytymisen muotoja on luonnossa kaikkialla, esimerkiksi kiteiden pinnalla ja suprajohteissa.

Kosterlitzin vierailu jatkuu Suomessa vielä hetken. Joulukuun 10. päivänä edessä on matka juhlallisuuksiin Tukholmaan noutamaan Nobelin palkintoa.

Faasimuutokset eli olomuotojen muutokset viittaavat aineen äkillisiin muutoksiin aineen ominaisuuksissa. Sellaisia ovat esimerkiksi jään muuttuminen vedeksi ja edelleen höyryksi, kun lämpötila nousee.

Palkittu kolmikko on osoittanut, että myös aineiden sähköiset ominaisuudet muuttuvat äkkinäisesti. Aineen sähkönvastus esimerkiksi voi kadota, kun sitä viilennetään hyvin kylmäksi.

Aine voidaan saattaa jopa lähelle absoluuttista nollapistettä eli –273,15 astetta celsiusta. Aine muuttuu jo sitä ennen hyvin kylmässä suprajohtavaksi.

Tutkijoiden työkaluna on ollut topologia eli matematiikan ala, joka tutkii erilaisten avaruuksien laadullisia ominaisuuksia.

Jo 1970-luvun alussa Kosterlitz ja Thouless osoittivat, että suprajohtavuus ja supranesteet voivat esiintyä myös ohuissa atomikerroksissa kalvoissa ja pinnoilla. Aiemmin luultiin, ettei se ole mahdollista.

Tulevat nobelistit myös selittivät siihen liittyvän mekanismin, faasimuutoksen. Juuri faasimuutos vie aineelta sen suprajohtavuuden korkeammissa lämpötiloissa, kun atomien liike lisääntyy.

1980-luvulla Thouless osoitti, että muutoksessa vaikuttaa topologia.

Kokeissa atomikerrokset ovat niin ohuita, että niitä voi pitää kaksiulotteisina. Niillä ei siis ole kolmea tilan ulottuvuutta eli pituutta, leveyttä ja korkeutta vaan vain pituus ja leveys.

Tällaisen ”tasomaan” fysiikka on hyvin erilaista kuin kolmiulotteisen maailman. Atomit käyttäytyvät siinä eri tavalla.

Esimerkiksi supraneste voi pyöriä pyörteessä ikuisesti, aivan kuin siihen ei vaikuttaisi mikään hidastava voima. Kaikkia aineen ominaisuuksia ei tässä tasomaan tilassa vielä tunneta.

Viime vuosikymmeninä alan tutkimus on kiihtynyt. Tuloksilla näet toivotaan olevan sovelluksia materiaalitieteissä ja elektroniikassa, etenkin suprajohteissa ja tulevaisuuden kvanttitietokoneissa.

Supranesteitä tutki ensi kertaa venäläinen Pyotr Kajpitsa jo 1930-luvulla. Hän sai töistään fysiikan nobelin vuonna 1978. Siitä lähtien supranesteitä on tutkittu ja luotu yhä enemmän laboratorioissa.

Fyysikot ovat luoneet esimerkiksi suprajuoksevaa heliumia ja ohuita sähköä johtavia nanopintoja.

Monet materiaalit muuttuvat magneettisiksi hyvin kylmissä lämpötiloissa. Magneettisuuden muuttuessa muuttuu myös pinnan sähkönjohtavuus, mutta oudosti askelittain.

Tällaista muutosta ei osattu selittää ennen kuin Thouless otti avuksi matematiikasta topologian. Siinä tutkitaan aineen pinnan ominaisuuksia, kun sitä venytetään ja väännetään.

Kaikki kolme nobelistia ovat syntyjään brittejä, mutta työskentelevät Yhdysvalloissa.

Nobelin palkinnon arvo on kahdeksan miljoonaa kruunua eli 830 000 euroa.

Keskiviikkona selviää, kuka saa tai ketkä saavat kemian Nobelin palkinnon. Perjantaina julkistetaan rauhanpalkinnon saajat.

Maanantaina 10. lokakuuta paljastetaan taloustieteen nobelistit. Kirjallisuuden nobelin jakopäivä ilmoitetaan myöhemmin.

Kari Pullinen
Nobel-voittaja Michael Kosterlitz oli Espoossa saadessaan tiedon palkinnosta. Sen jälkeenkin kaikilla oli hänelle asiaa.
Nobel-voittaja Michael Kosterlitz oli Espoossa saadessaan tiedon palkinnosta. Sen jälkeenkin kaikilla oli hänelle asiaa.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!